Det tog lång tid. Men vid Bukowskis Contemporay & Design som visas 13 – 17 maj finns nu två verk av Tom of Finland, en skiss och en färdig tuschteckning. Utropet för skissen är 60 – 80 000 och tuschteckningen 40 – 60 000 vilket matchar de internationella priserna. Tuschbilden har troligen tagits fram för Stockholmsklubben SLM och den har använts i föreningens reklamverksamhet vid flertal tillfällen. Att Toms bilder säljs nu hänger tveklöst samman med att det just nu pågår en stor utställning i konstnären Touko Laaksonens hembygd Åbo.
På Contemporary & Design får det att vattnas i munnen för den gay/queer-konstintresserade. Flera verk Hockney, Warhol och även mästarens mästare Francis Bacon auktioneras liksom verk av Lars Lerin, Per Wizén, Stig Sjölund och Bjarne Melgaard. Bland fotografierna finns LaChapelle, Goldin och Strömholm med en queer touché och Ritts som arbetar med mode och kropp.

Nu i helgen pågår Moderna visningen på Bukowskis med en veritabel orgie i Gösta Adrian-Nilsson. Huvudnumret är ”Roddexercis”, daterad 22 november 1917. Verket med sex roddare i centrum av den romb-formade bilden, 146,5 x 94,5, har kvar GANs bemålade ram. Utropet är 6 till 8 miljoner. Ett bra tips är att gå in på Bukowskis hemsida och läsa om verket innan du besöker visningen.


Prismässigt mer modest är ”Jack” från 1915. Akvarell 28 x 19 cm. 60 – 80 000 kronor är utropet för bilden som är en av GANs häftiga hyllningar till sjömannen. Totalt är det 14 av GANs målningar och gouacher som går under klubban.
Och – ännu en gång. Efter en sväng till Bukowskis i helgen eller måndag, ta spårvagnen ut till Waldemarsudde för deras imponerande GAN-utställning. Svensk homohistoria av högsta klass. Utställningen går efter Stockholm vidare till Malmö och Norrköping!