Det var ganska underligt att först kolla på Gilbert och Georges konst och sedan intervjua dem. Bara några meter från oss hänger en tavla där bägge konstnärerna står på alla fyra, med deras rövar som frontar. Något säger mig att det är resultatet av när två bögar har gjort konst ihop i 30 år. Det är inte i negativ bemärkelse.

Ni har gjort konst ihop i 50 år och mer eller mindre varit ett par sedan 1967. Hur gick det till när ni träffades?
– Det var inget medvetet beslut, det var inget vi diskuterade. Det var något som kom över oss, som när vädret ändras, berättar George.

De träffades på Central Saint Martins Collage of Art and Design. Sedan dess har de hållit ihop. De beskrivs allt som oftast som en enhet, snarare än två olika personer.

Ni har hängt ihop och gjort konst ihop under en väldigt lång tid. Är det något speciellt ni minns och tar med er?
– Det var en utställning i Düsseldorf som verkligen banade väg för oss. Det var ”det”, tror du inte det George? Vi blev helt plötsligt konstverken. Hela den utställningen avgjorde hur vi i framtiden skulle göra konst. Dörrar i Europa och Nordamerika öppnades efter det, säger Gilbert.

Vanligtvis brukar Gilbert och George agera levande skulpturer vid konstinvigningar. Oftast varar de i ca fem minuter. Men i Düsseldorf fick de en spontan idé att de skulle stå i åtta timmar. Sagt och gjort, där stod de hela utställningen, berättar de.

Ni är väldigt stora gay-ikoner…
– …Och straight-ikoner. För länge sedan slutade vi nästan helt använda ordet gay. Det har alltid haft så dålig klang, upplever vi, säger George.

Han fortsätter berätta om hans egna tolkning om gay, straight och allt däremellan.

– Jag tror inte att våra heterosexuella kompisar som är män, har sex med kvinnor för att de är heterosexuella. Jag tror inte att vi har sex med män för att vi är gay. Det är något mer förfinat än så. Jag tror det är institutionellt att man är emot hbtq.

George tror att samhället, genom att säga hur vissa är eller ska vara, sätter oss i kedjor. Han säger att utställningen har hjälpt till att lösa upp de här kedjorna.

Deras utställning öppnar 9 februari på Moderna Museet.