Bästis är en delvis självbiografisk tecknad serie om karaktärerna Kenneth och Marthe. Serien handlar om de mest vardagliga sakerna som två bästa vänner ställs inför, ofta med en gayig twist.

– Bästis skapades när jag flyttade med min barndomskompis Marthe till Australien 2002 för att plugga. Hon höll på med mycket konstiga och roliga saker, då skrev och målade jag serier om det, för att reta henne. Sen fick hon det i julklapp, säger Kenneth.

Och vad tyckte hon om det?
– Hon tyckte det var roligt… för det mesta (skrattar).

När Kenneth(karaktären) kom ut så fick det ganska stor uppmärksamhet. Hur gick det till?
– Jag ritade först mycket om Marthe, när hon dejtade och träffade killar. Till slut var jag tvungen att fråga mig själv ”Vart står Kenneth i det här?”. Det var då en ganska kommersiell serie, så utmaningen blev att det skulle fortsätta vara härligt och roligt, även om komma ut inte alltid är det. Jag tycker jag fick till det bra. Det blev känslosamt, men inte tungt.

Hur var responsen när Kenneth kom ut?
– Det bara exploderade. Massa fler följare, massa kommentarer. Folk älskade att det blev personligt. Många trodde dock att jag, som person, också kom ut då. Så jag fick göra ett sånt där inlägg där jag skrev att jag var ”out and proud” sen många år (skrattar).

”Ja ja vi fattar, han är gay” är en kommentar som dimper in ganska ofta.

Vilken respons har varit bäst?
– Responsen från mina unga följare har varit helt fantastisk. Jag har fått så mycket mess från tjejer och killar som berättar hur mycket de uppskattat den ”komma ut”-grejen. De blir glada över att jag mår bra idag och att allt i livet gått bra, även om det var jobbigt då när jag kom ut. Då blir jag jätterörd. Vissa säger till och med att de tagit steget och kommit ut tack vare serien.

Kenneth berättar att han inte vill nischa serien till en gaypublik bara för att huvudkaraktären är gay. Hans mål är att göra en serie som kan nå den stora massan, därför förvånas han över de negativa reaktioner som serien ibland får. De handlar oftast om helt vanliga saker som människor är med om, men läsare reagerar specifikt för att karaktären är gay.

Kenneth Larsen bredvid sin serie "Bästis". Kenneth är född i Norge men bor numera i Sverige tillsammans med sin man.

– ”Ja ja vi fattar, han är gay” är en kommentar som dimper in ganska ofta. Det konstiga är, att det är situationer när Kenneth kanske bara tittar på en annan kille på stan. Ingen har någonsin kommenterat ”Ja vi fattar, hon är straight” när Marthe gör likadant. Det är lite tröttsamt eftersom att flörta bara är en del av livet, oavsett om man är gay eller straight.

Serie-Kenneth är fortfarande 23-24 år, samma ålder som när Bästis skapades runt 2002. Där har han precis skaffat Grindr och det är massa ”drama to come”, som skaparen själv beskriver det. ”Riktiga” Kenneth är däremot 36 och i ett annat skede i livet, med sambo och lägenhet.

Kommer ni mötas upp någon gång, du och serie-Kenneth?
– Jag vet faktiskt inte. Om jag får dåligt med idéer till slut så kanske jag får hoppa fram tio år i tiden och göra en ”super-gay spin-off” (skrattar).

Serien ”Bästis”