Det skulle bli en opera om tolerans och utanförskap, med hundratals skolbarn som en del av ensemblen. Det var tanken när Lee Hall påbörjade sitt samarbete med statligt finansierade Opera North i Bridlington i Storbritannien.

Nu är premiären den 15 juli kraftigt hotad, efter att 300 av de 400 medverkande dragit sig ur. Skolledningen på en av mellanstadieskolorna tyckte att librettot – operans sångtexter – inte var lämpligt för barn.

– I och med att jag skrivit Billy Elliot, som sätts upp världen över, med en homosexuell pojke i kvinnokläder i huvudrollen, såväl barn som svär och gör allt möjligt som de inte ”borde” på scen, var jag övertygad om att alla tänkbara problem kring librettot kunde lösas, skriver Hall i en debattartikel på brittiska The Guardians internetupplaga.

Hall säger sig ha omarbetat manus, tonat ned dialogen och strukit svordomar, men vägrade backa på att huvudkaraktären – en homosexuell, pensionerad målare – är öppen med sin läggning. Enligt Hall är det textrader som ”I’m queer” och ”I prefer a lad to a lass” (”jag föredrar pojkar framför flickor”) som gjort att skolledningen att deras 300 elever inte kan medverka.

– Tanken att homosexualitet vore opassande för ett barn att bevittna går inte att stödja, som om homosexuella inte vore fäder, mödrar systrar och bröder, skriver Hall.

Projektet har hittills kostat knappt 1,5 miljoner skattekronor och skulle alltså ha premiär 15 juli.

– Jag kämpar för att operan ska bli av. Det vore skandal om den inte sätts upp. Inte enbart för att det är bortkastade skattepengar, utan för att okunskapen skulle segra igen.