Jag var lite skeptisk när pojkvännen förra sommaren släpade med mig på en heldag med 90-talsmusik på Bananpiren i Göteborg. Skulle man verkligen ha kul hela tiden? Är man inte trött på nittiotalsåtervändande artister med låtar man hört i så många år?
Svaren blev JA! och NEJ!
För jag hade en av de roligaste dagarna förra året när jag i tolv timmar dansade till Dr Alban, Da Buzz, Markoolio, Drömhus, Haddaway, E-Type, Leila K och inte minst Scooter, som jag verkligen inte hade mycket till övers för innan jag stod där och fistpumpade till Faster, Harder, Scooter... Detta är en så smart sammansatt fest för alla som vill återuppleva musikdecenniet som gav oss EURODANCE och extremt trallvänlig pop.

I lördags var det dags för min andra Vi som älskar 90-talet-frälsning. Med en line-up som var som hämtad från Trackslistan under valfritt år under nittiotalet kickade årets upplaga av festivalen igång på Zinkensdamms IP i Stockholm. Aqua, Vengaboys, Cascada, Dj Sash, Right Said Fred och återvändande svenska favoriter som Da Buzz, Drömhus och Markoolio. Dessutom fick vi en skön återförening av EDM-pionjärerna i Antiloop som avslutade festen med en rejäl dansfest med låtar som In My Mind och Believe.

Men dagens största ögonblick för undertecknad var att efter tjugo år får se Victoria Silvstedt stå på scenen och ”sjunga” Hello Hey och Rocksteady Love. Amazonen från Bollnäs sjöng inte en ton men dansade däremot entusiastiskt till sina hits från slutet av 90-talet. Magiskt kul att se ett helt folkhav studsa med till låtarna från underskattade popplattan Girl On The Run!

Nämnda Aqua var kvällens stora dragplåster och visst fan levererade danskarna då de fick en timme primetime med hits som Barbie Girl, Doctor Jones, Around The World, Roses Are Red och alla andra klassiker. Hits de luxe och så bra drag!
Och finns det nån fest Markoolio inte kan få igång? Det märks tydligt hur enorm han var för svenskarna när varenda låt han gör blir en extatisk allsångsfest. Att han sen slänger in 2007 års Värsta Schlagern gör inte saken sämre. Festen har ju fått tillägget ”& det bästa från 00-talet” just för att vi ska få lite andra godsaker. Favoriterna i Da Buzz slog ju t.ex igenom 2000….

Andra guldögonblick under kvällen:
– Vengaboys har en hitlista som är positiv partypop de luxe: Boom Boom Boom, We Like To Party, Shalalala och We´re goin to Ibiza. ALLA sjöng med!
Drömhus Stjärna på himlen må ha fallit på målsnöret mot Tusen och en natt med Charlotte men är en minst lika stor klassiker. Nästa år vill jag se Martins Du är så yeah yeah wow wow som kom fyra samma år!
Boyzlife, bestående av Westlife-Brian och Boyzone-Keith bjöd på ett av de bästa ögonblicken när de gjorde alla boybandhits som nämnda band har. Alltifrån My Love via If I Let You Go till Flying Without Wings och underskattade Love Me For a Reason.

Det bästa med Vi som älskar 90-talet är att det är en så smart producerad fest utan massa utfyllnad. Artisterna gör sina hits och publiken dansar (och dricker). Konceptet är enkelt men hade kunnat gå fel i händerna på fel fel producenter. Men här får vi verkligen en supertight producerad mix-tape från ett älskat decennium, som utspelar sig live på en stor scen.

Så, om ni funderar på att gå på någon av de resterande gigen i Göteborg, nu till helgen, Helsingborg (20 juli) eller en komprimerade festen i Umeå (19 juli) så säger jag som Pandora: Come On and Do It! Ni kommer inte ångra er.