Med nobelpristagaren Herta Müller som invigningstalare tar bok- och bibliotekscirkusen igång i Göteborg på torsdagen. Förutom Herta Müller lär det bli Nina Hagen som drar till sig strålkastarljuset. På fredagen deltar hon vid Svenska Kyrkans scen som fått namnet Se Människan, för att tala om sitt förhållande till gud och om sin bok Bekännelser. Lite senare på fredagens tidiga kväll är hon med i ett seminariesamtal med Gabriel Byström från Göteborgsposten.
Vid samma andligt inspirerade Se Människan-scen medverkar på fredagen Bodil Sjöström som tillsammans med Annika Broman talar om hur man som vuxen påverkas när en nära anhörig får Alzheimer. Bodil Sjöström är på mässan med sin nya bok Route 66 till Trollhättan . Den berättar hon om på fredag vid 15 och på lördag vid 10.30.

Lena Einhorn

Lena Einhorn har nyligen släppt boken Siri om Siri von Essen och kommer på lördag vid 11.40 och söndag 14.20 att berätta om ”ett gripande livsöde i skuggan av Strindberg”. Klockan 11 på söndag medverkar hon vid ett seminarium tillsammans med Friedrich Buchmayr som skrivit om en annan av Strindbergs fruar, Frida Uhl .
I år är det 90 år sedan kvinnor fick rösträtt i Sverige och detta uppmärksammas bland annat av EU-minister Birgitta Ohlsson och Barbro Hedvall som på lördagen vid 11 samtalar under moderering av John Chrispinsson. Chrispinsson är även moderator för ett seminarum där Nils Erik Forsgård och Jörn Donner talar om ”Hemingway, Mannerheim och världen”. Huruvida homoryktena om den finske officeren och presidenten Mannerheim kommer att beröras får vi svar på under fredagen med start 14.00.
Flera yngre författare som tagit itu med att beskriva homosexuella erfarenheter finns på plats i Göteborg nu i helgen. Eli Levén med boken Du är rötterna som sover vid mina fötter och håller jorden på plats talar som Katapultpristagare på fredag 17.30. Kristofer Folkhammar, som nyligen gav ut Isak & Billy samtalar med Ola Nilsson som skrivit boken Änglarna om kärleken som ett slagfält. Fredag 12.00 kan man höra dem.

Sara Lövestam, här 2008 i Pride Park, kommer till Bok & Bibliotek

Sara Lövestam är på inte mindre än sju programpunkter där hon berättar om sitt författarskap och om boken I havet finns så många stora fiskar. Boka in fredag 15.20, lördag 12.45, 16.40 och söndag 13.20 för de kortare samtalen med efterföljande signering. Sara har dessutom ett seminarium med anledning av sin bok där hon talar om vikten av att ingripa om man misstänker att ett barn far illa. Det hålls på lördag 15.00. Slutligen intervjuar hon Martina Haag om hennes nya bok Glada hälsningar från Missångerträsk.
Lars Lerins tolkning av HBTQ-Festivalen i Göteborgs tema kunde vi se i maj i år på Stadsmueet. Till Bok & Bilbliotek kommer han för att tala om sin bok Straffrundor och ärevarv där brevväxling med Kerstin Högstrand publiceras. Lördag 13.30 och söndag samma tid kan vi lyssna till Lerin. Han är även med i ett seminarium lördag klockan 16, om ”Det öde landet” som utgår från hans konstnärsskap där just ödsligheten hyllas.
En annan kulturgigant som i höst åter blir aktuell är Thomas Mann vars bok Bergtagen kommer ut i nyöversättning. Carl-Johan Malmberg är med i en panel om boken med bland annat översättaren Ulrika Wallenström. Torsdag 17.00 hålls samtalet.
Sara Bergmark Elfgren och Mats Strandberg är på plats och talar om sin hyllade bok Cirkeln och Mats Strandberg deltar även i ett samtal med Sanne Näsling om vänskapens gränser och var de går. Det sker på fredag klockan 10.00.
Förutom Sara Lövestam är ännu en krönikör och i QX med på mässan, Mian Lodalen. På torsdag 17.00 sitter hon i en panel om Elise Ottesen-Jensen som grundade RFSU 1933. Förutom Mian deltar tidigare ordföranden i RFSU Lena Lennerhed och Gunilla Thorgren under moderering av Svante Weyler i samtalet om denna legendar inom svensk sexualpolitik.
Sexualitet är ett av Birgitta Stenbergs teman och på söndag 12.00 kan vi höra henne tala med Karolina Bång om hennes erotiska serienoveller Cowgirls. Johanna Koljonen leder de två på temat ”Only queer cowgirls don’t get the blues”.
Sexualitet och burlesk-kulturen tas upp i ett samtal mellan Carl-Michael Edenborg, Robert Fux, burleskartisten Fancy Chance och Karin Victorin från Hootchy Kootchy Club. Lördag 13.00 börjar det.
En flatikon av stora mått, Kajsa Grytt, har kommit ut med självbiografin Boken om mig själv. Hör henne berätta på lördag 15.20, söndag 11.00 och 12.30. En annan profil i gayvärlden är Rickard Engfors som intervjuades stort i QX augustinummer. Under Bok & Bibliotek berättar han om Allt eller inget på söndagen. Dels 14.00 och så i ett samtal med Ebba Östberg 15.00.


Rikard Wolff med kungens medalj Litteris et Artibus

Lagom till bokmässan släpps även Rikard Wolffs självbiografi Rikitikitavi och hans medverkan i Göteborg blir hektisk. På lördag 10.00 berättar han om ljudboks-utgåvan följt av boksignering. Samma dag äntrar han Se Människan-scenen klockan 12.00 där han talar om ensamhet och förtvivlan ”men också om pånyttfödelse och om att triumfera över omständigheterna”.
Missar du morgonpresentationen så återkommer han 14.20 och 15.30 och pratar för alla som har entrébiljett innan han 17.00 har ett seminarium kring boken för de som även har ett seminariekort.
På söndag medverkar Rikard Wolff i en ”litterär gudstjänst” tillsammans med Eva Ström (Den flödande lyckan), Stefan Einhorn(Änglarnas svar) och prästen Birgitta Westlin. Är du inte i Göteborg kan du höra evenemanget i P1 mellan 11-12.
Rikards sista insats på Bok & Bibliotek blir ett öppet seminarium där han samtalar med Andreas Ekström om sin bok och sitt liv.
Om deckarförfattaren och rättsläkaren Elias Palm kommer medverka på Bok & Bibliotek lika lättklädd och blöt som i reklambilden för nya boken Causa mortis återstår att se. Måhända är det för mycket höst för att gå utan byxor och tröja? På lördag klockan 12 är han dock på plats i Ordfronts monter. Dagen innan, klockan 16.00, deltar han i en paneldebatt med Aino Trosell, Leif G W Persson och moderatorn Johan Wopeka om att vara deckarförfattare.
Mindre av mord men mycket av hjärta och smärta talas det om på lördag 13.00 då Stefan Ingvarsson deltar i en panel om den romantiska romanen med utgångspunkt från Den unge Werthers lidanden .
Mindre romantik men desto mer av god och nyttig mat blir det när Ola Lauritzson är på plats för att prata om Alla älskar – GI metoden liksom ha signering av sin senaste bok Miljardären som försvann. Fredag 17.30, lördag 10.00 respektive 14.10 är det tid för GI och signering fredag 16.30 liksom lördag 15.30.

Anna-Maria Sörberg

På fredag 17.00 håller bokförlaget Charlie by Kabusa och Atlas ett seminarium om ”Annorlundaskapet i skolans struktur”. På plats finns en gedigen panel av bidragsgivare till böckerna Över regnbågen: Röster ur en rörelse och Den moderna homofobin. Bettan Andersson, Eva Borgström, Susanne Mobacker och Anna-Maria Sörberg samtalar och medverkar gör även Lars Gårdfeldt.
Genus i barnlitteratur tas upp redan på torsdag klockan 10.00 då barn- och ungdomsbibliotikarien Bodil Alvasdotter intervjuas av journalisten och genusvetaren Eva Lindholm. Och på plats i Göteborg finns såklart barnboksförlaget Sagolikt. Anette Skåhlberg pratar om nya böcker från förlaget på torsdag 14.00 och 16.00, fredag 16.00, lördag 17.30 och söndag 10.00.
Sexböcker för unga har Inti Chavez Perez skrivit och han är med på lördag 11.30 i ett samtal med prisbelönta debutanter.
Självklart är frågor kring diskriminering närvarande under mässan och vid ett av seminarierna som hålls medverkar RFSL Göteborgs ordförande Kaj Heino tillsammans med Wilo Abdulle Osman. Göteborgs rätighetscenter står bakom samtalet som hålls lördag 10.00. Det centret är även på plats med monter tillsammans med hbt-kulturorganisationen Tupilak. RFSL och RFSU finns på plats med montrar liksom RFSLs tidning Kom Ut. Bland montrarna kan ni även botanisera hos Expo, Hallongrottan, Vombat och Rosenlarv förlag och hos Selma Lagerlöf-sällskapet liksom de förlag vi nämnt ovan. Bland annat.

Anna-Maria Sörberg

Och så efter många viktiga och djupa samtal kan det ju vara skönt att njuta lite av läppstift och fantastiskt överraskande ordvränganden levererade av Maria Montazami. Hon medverkar hos Lotta Bromé som direktsänder P4 Extra på torsdag 13-15. Hon finns som ängel och berättar om sin nya bok på lördag 13, 16.20, 17 och så söndag 12 och 13.30.
Tänk nu också på att lönen kanske inte kommer innan helgen för alla. Så ta med kredit- inte betalkortet när ni skall stötta den svenska litterära kulturen! Men shoppa kultur med förstånd så du inte står där barskrapad när oktober slår till.Böcker i QX Shop