Över ett dansgolv som påminner om dagen efter en festplats, raveklubb eller musikfestival rör sig en kvinna i ultrarapid över golvet. Efter följer fler av de unga festdeltagare, alla rör sig i ultrarapid till allt mer hektisk techno. Ravet är igång på allvar med sina karakteristiska deltagare.

Festen tar åter fart och dansarna, varav flera svenska, som medverkar i denna uppsättning av Gisèle Viennes verk Crowd från 2017, skrattar, flirtar, älskar, slåss och faller i utdragna rörelser. Visst funderar man hur energin under de 90 minuter Crowd pågår skall hållas uppe. 90 minuter där dansarna, med få undantag av robotliknande passager och enstaka utfall, rör sig långsamt, mycket långsamt.

Men energin finns verkligen där hela föreställningen ut. Faktum är att just de långsamma rörelserna gör att vi inte bara blir gripna av de olika händelserna, glädjefyllda, sensuella som smärtsamma, utan vi hinner faktiskt med att både se vad som händer och vi hinner känna in.

I programmet för Crowd presenteras koreografen Gisèle Viennes som en utforskare av ”människans mörka vrår”. Den slitna festplatsen och de slitna, känslofyllda unga som letar sin plats i massan, söker bekräftelse och kärlek och sin position berättar om dessa mörka vrår. Men det är långt ifrån en nattsvart föreställning. I slutet ser vi älskande, och vännerna, röra sig ut från scenen, kanske hem från nattens utmattande kraftmätning av kärlekssökandet.

Att våga, att mäkta med, att sätta upp en hel föreställning, nästan helt i ultrarapid är modigt och kräver fokus både i koreografin och inte minst av dansarna. Detta blir så enormt inspirerande och spännande att se och uppleva. Viennes arbete ger mersmak. Jag hoppas vi får se mer av hennes koreografi snart på den svensk dansscen!

Crowd av Gisèle Vienne

Utöver koreografin står även Gisèle Vienne för scenografi och koncept, musiken är skapad av Peter Rehberg och författaren Dennis Cooper medverkar i dramaturgin. Svenska dansare i denna uppsättning och turné runt Europa är Philip Berlin, Louise Perming, Oscar Landström, Henrietta Wallberg och Tyra Wigg. Crowd dansas även torsdag kväll (den 21 november) innan ensemblen åker vidare till Frankrike och Spanien.