Nio Gösta Adrian-Nilsson går under klubban på Auktionsverkets Moderna. ”Matros”, akvarell på papper i storleken 23 x 18 cm skall såklart hamna i ett gayhem! Skam vore det annars (se bilden längst ned). Utropet är 80 – 100 000. Klassiskt hamnmotiv med två matroser som i sin enkelhet ryster av maskulinitet. Högst prisnivå anges för ”Telefonkiosk”. Olja på papp, 45 x 26 cm med utrop 500-600 000. Några enklare teckningar känns som att man nu grävt lite väl långt ner i byrålådan. Två oljor, en stilleben med blodapelsin och en spännande kubistisk komposition är värda att kika på under visningarna. Tusch-teckningen ”Interiör” från ateljén på Kungsbroplan är ett expressivt skissat kubistiskt experiment.

Akrobater i Paris
Akrobater


Tveklöst så hittar du i höst de finaste GAN hos Bukowskis. Lustigt nog bland dessa en andra version av motivet ”Telefonkiosk”. Totalt är det 11 verk av GAN som kan beskådas, och för den penningstarke, att köpa. Paradnumret är ”Akrobater i Paris” som även pryder katalogens omslag. Verket fanns med vid GAN-utställningen på Waldemarsudde tidigare i år och lånades då ut av en privatsamlare som köpt den 1996 på Auktionsverket. Utropet är 3 – 3,5 miljoner, duk på pannå i formatet 92×65. Dedikation baksidan ”Till Nisse”. Hoppas det finns rika gays kvar som ser till att tavlan får ett passande hem! Är man snäppet mindre stadd i kassa är gouachen, 25,5×17,5, ”Akrobater” ett fullgott alternativ. Utropet ligger på 150-175 000 för denna förlaga.
En annan spännande förlaga är ”Dessin pour ‘Le Peintre'” som enligt anteckningar på baksidan köpts för 7 000 kronor en gång i tiden. Den färdiga oljan, ”Le Peintre” finns på Kulturen i Lund och är ett självporträtt där GAN leker med perspektiv. Denna tusch och blyerst är i formatet 33,5×25 cm och har ett utrop på 200 – 250 000.

Extra fint är en GAN-olja då den sitter i en av konstnären själv bemålad ram. Är så motivet matroser som roar sig på Gröna Lund, i vita respektive kontrasteffektivt blå sjömanskostymer, då ryser man till (se översta bilden). Klart 1917 och numera i USA-ägo. Snälla rika svenska kvinnor och män. Se till att denna fantastiska målning, 68,5×58 cm återbördas till moderjorden. Om inte annat så för att rädda den ogenerat rundade bakdel som tavlans centralt placerade sjöman begåvats med. Ärligt talat – var sjömanskostymerna så tighta i början av 1900-talet? Utrop 2 – 2,5 miljoner.
700 000- 1 miljon går oljan ”Hökarboden i Nöden” för, 54,5×50 cm betraktelse över Lunds fattigkvarter där Gösta Adrian-Nilsson växte upp. Ytterligare en mycket fin bild, ”Vertikal figur” går under klubban. Ursprungligen en gåva till Egon (Östlund) 1929 som senast var ute till försäljning 1992, då med ett utrop på 75 – 100 000. Idag är utropet 400-500. Oerhört vackra färger och ett stramt, fantasieggande motiv gör att 1992 års köpare som nu säljer säkert kan räkna med en god förtjänst.

Sex oljor av Madeleine Pyk finns hos Auktionsverket där hennes lekfulla figurer placeras i Stockholm och i Nice på Pick Nick och på en krocketbana. Nog är det den sistnämnda scenen, som i motivet anges vara en Homage a Dan, 116 x 69 cm med ett utrop på 50-60 000 som lockar mest. Den finns något queert, om än väldigt naivt och kolorerat, i hur Pyk i Lindansare vid Slussen låter Gamla Stans hus få orientaliskt formade tak och där människor med djur går på lina. En slags förtida cirkusinspirerad queer idévärld. Förlåt queera konstvetare om jag svär i kyrkan, men Pyks humoristiskt glada hyllning till maximal mix är det som gör mig näst intill revolutionärt glad.

Tillhör du de som suktat efter Carl-Philip Bernadottes snygga bestick? Brukar du fixa middagar på max 10 personer? För utrop 25-30 000 kan du få 50 delar i ett slag. Ett måste för gay med stil. Är du ändå på gång att snygga till det där hemma så är det värt att fundera kring Axel Einar Hjorths 30-talsinredning från legendariska Tösse-bageriets filial på Banérgatan. Funkisstilen går utmärkt ihop med Carl-Philips bestick. En Axel-Einar Hjort-stol finns även på Bukowskis i svartbonad björk och röd sadelgjord. Slitage, såklart, men oerhört vacker och som kuriosainfo kan nämnas att den visades på NK 1929 tillsammans med måningar av vår stora idol, GAN.

Matros

Bukowskis visar till den 24 oktober och har auktion 25-27.
Auktionsverket visar till den 24 oktober och har auktion 25-26.