Anette Skåhlberg är  filmare, författare, sagoberättare, musiker och hypnotisör och är ofta ute i skolor och gör författarbesök. Hon ligger bakom de normbrytande böckerna om Kalle, som älskar att ha klänning, vill vara lucia och som vill vara kär i flera stycken samtidigt. Nu är hon aktuell med senaste Kalle blir kär.

Hur föddes idén till Kalle-serien?
– När jag fick idén till Kalle med klänning var jag jättearg. Jag har en son som i nästan hela sitt liv har gått i klänning då och då och när han var liten gick han väldigt mycket i klänning. Många människor störde sig på det och tyckte att han kunde väl klä sig i byxor för det var så svårt att veta om han var kille eller tjej. Jag blev förbannad över att någon överhuvudtaget behövde bry sig om hur han var klädd eller vad han var och kände att Kalle kom smygande i mitt huvud och skapade en historia. Kalle som när han fick vara som han ville och ha klänning, blev så väldigt bra på allting eftersom en blir mycket bättre på allt när en får vara som en vill. Till och med superbra på att göra mål blev han, så bra att alla hans lagkompisar också ville ha målgörarklänningar. Min son som bara var några år älskade historien såklart och när han kort tid efteråt längtade efter att få bli lucia så kom nästa historia om Kalle. Jag började skriva Kalle som filmmanus och som bokhistoria. Ett par år senare mötte jag den helt fantastiska illustratören Katarina Vintrafors som gillade historien och tillsammans bestämde vi oss för att ge ut första Kalle-boken, och på den vägen är det.

Vad handlar nya Kalle blir kär om?
– Jag saknar böcker som tar barns kärlek på allvar och ändå gör det lättsamt. När jag förstod att Kalle är en sådan som blir kär i olika människor och gärna flera samtidigt, så ville jag självklart berätta om det. Eftersom jag tycker det är viktigt för var och en att bestämma hur just den vill leva sitt liv och med vem eller vilka, så kändes det fint att berätta om Kalles kärlek. Sedan är det ju inte helt uttalat om han är polyamorös eller inte, men jag ville skapa en positiv kraft kring Kalles kärlek.

Vem är Kalle?
– Kalle är en person som är stark i att veta vem han är och inte går med på att ge avkall på hur han innerst inne känner sig. Han står upp för sig själv och är samtidigt mån om att andra ska ha det bra, och han har turen att ha föräldrar som förstår och supportrar honom.

Hur har bokserien bemötts sedan första boken kom?

– Det har funnits människor som velat skada mig för att jag har skrivit Kalle med klänning och Kalle som lucia, och andra som velat göra bokbål av böckerna. Det har varit tillfällen när vuxna människor demonstrativt har lyft med sig sina barn mitt i sagoläsningar när de förstått vad böckerna handlar om, samtidigt som de sagt något aggressivt. Men det är ingenting mot den enorma kraft av människor, både vuxna och barn som hört av sig och visat sin kärlek till Kalleböckerna. Barn som kommit och viskat till mig i klassrummen att de är precis som Kalle och att de minsann också tänker ha klänningar. Mormödrar som köpt böckerna och i förtrolighet berättat att de hemma hos sig ska låta sina barnbarn få läsa boken och klä sig i klänning, eftersom pappan vägrar låta dem ha klänning på sig. Något som också gjorde oss glada var när Katarina och jag med vårt Sagolikt Bokförlag fick det fina Karin Boye-priset från RFSL för våra normbrytande böcker.

Med tanke på att alla kids idag är uppfostrade med paddor, hur fångar man uppmärksamheten med en klassisk bok?
– Jag har aldrig upplevt problem med att paddor och mobiler ska vara ett hinder till att lyssna på en bok. När jag har sagoläsningar med alla barn blir det helt magisk stämning mellan oss och jag älskar varenda ögonblick. Jag läser ju många av de andra femtio böckerna jag har skrivit också såklart, men Kalle får alltid en speciell plats i barns hjärtan.

Vad händer framöver?
– Jag hoppas att hitta ett samarbete med en filmproducent eftersom jag är igång med att skriva färdigt Kalle till serie och film så jag inom en snar framtid kan njuta av att få regissera den. Men nu närmast så längtar jag efter att få höra vad alla läsare kommer tycka om Kalle blir kär!

Här hittar du Kalle blir Kär i QX Shop