Gränsfolket” från 1913 är en av den finlandssvenske öppet homosexuelle filmskaparen Mauritz Stillers många verk. Fler av dem, bland annat Vingarne baserad på Herman Bangs roman Mikaël, har varit förvunna.
Vingarne, som med sitt homosexuella tema, blev med sin premiär den 4 september 1916 på Röda Kvarn världens första ”gay-film”, försvann men hittades på 1990-talet vid en loppmarknad i Norge.
Gränsfolket återfanns för ettpar år sedan i en kyrka i Sydvästra Polen och har sedan dess restaurerats av Svenska Filminstitutets Filmarkiv. Likt med Vingarna har den oömma hanteringen av filmen gjort att inte allt gått att rädda. Men för Gränslandet är det endast fem minuter som gått förlorat. Torsdag kväll premiärvisas den på Bio Victor i Stockholm.
– Det är fantastiskt roligt att nu kunna presentera en tidigare helt förlorad film av Mauritz Stiller, en av den svenska filmhistoriens giganter, säger Jon Wengström som är chef för Filmarkivet vid Svensk Filminstitutet. Gränsfolken är en rafflande historia om två bröder som strider på varsin sida ett krig och dessutom uppvaktar samma kvinna, och filmen var en av produktionsbolaget Svenska Biografteaterns första exportsuccéer. Ingen av de övriga 19 filmer som Stiller gjorde under sina första år som regissör 1912-14 finns kvar, så Gränsfolken ger oss viktiga ledtrådar till Stillers stilistiska och tematiska utveckling.