Det råder en smärre Owe Zerge-feber i Sverige just nu. Nyligen gick ”Pojke i amerikansk sjömanskostym” från 1948 för mer än dubbla utropspriset då Garpenhus auktioner sålde den via appen Auctionet. Från 175 000 i utrop landade den till slut på 375 000 kronor.

Nu är det dags igen för en av Owe Zerges tidiga verk, daterad 1925, att säljas av samma auktionshus via samma app. Denna gång är utropet 800 000. Oljan. 171 x 65 cm, föreställer skyddshelgonet Sankt Sebastian och som modell för målningen stod Zerges vän och reskamrat Hugo Holmer. Detaljrik, som många målningar av helgonet Sebastian med en lite lätt kitschig känsla. Den unge modellen ser kanske i Zerges version mer ut att sova en skönhetssömn än att vara beskjuten av pilar som straff för sin kristna tro.

Sankt Sebastian, en gång skyddshelgon för de som drabbats av pesten, har länge varit en populär bild i manliga homosexuella sammanhang. Riktigt varför är kanske inte helt lätt att förstå förutom att bilden av den vackre soldaten som iklädd endast en höftskynke straffad och penetrerad säkerligen väckte allsköns olika associationer och fantasier. Skönhet och lidande i en kompott som blir till erotik under 1800-talet och fram till mitten av 1900-talet. Att Sankt Sebastian efter gayrevoltens radikala 60- och 70-tal fick en återkomst i samband med HIV/AIDS-krisen i gaysamhället är möjligen mer förklarligt, just i rollen som ett helgon för de pestdrabbade.

För Owe Zerge var denna stora målning speciell. Han blev många gånger under sin levnad erbjudanden om att köpa loss den, men den hängde i hans hem fram till hans död 1983. Dödsboet sålde den till ett galleri i Torestorp och nu är den alltså ute till försäljning och kan nog landa kring utropet eller mer.

Oljan ingår i Auctionets kvalitetsauktion som klubbas den 24 maj. Ett verk av en av den svenska konstens giganter, Eugène Jansson, finns med liksom två ”kompositioner” av Madeleine Pyk.