”Jag drömmer ofta att jag flyger”, sa Madeleine Pyk när jag träffade henne för snart 15 år sedan i hennes ateljé i Skillinge. ”Det är ett lyckotillstånd”.
Nu visar Bukowskis i Stockholm den största utställningen hittills med Madeleine, namnet är Drömmen om att flyga och samlingen består av över 100 verk.
Utställningen som öppnade den 26 juni har haft 80-100 besökare varje dag och har nu förlängts med en extra helg, 16-18 augusti. Och 70% av målningarna är redan sålda.
Den som inte känner till Madeleine Pyks målningar har en spännande och färgglad upptäckt framför sig. Och lekfull.
I Madeleines naivistiska målningar kan allt hända. Här blandas alla känslor och tillstånd. Leksaker med tigrar, familj med vänner, clowner med harar. Och så Gustav Vasa som står och samtalar med en skarv (!).

I flera av tavlorna ser man en konstnär stå och måla vid staffliet. Det är troligtvis Madeleine själv. 86 år gammal målar hon fortfarande varje dag. Och det har hon gjort sedan hon var tonåring.
Av en slump sprang jag in i henne i somras i Skillinge på semestern. Då bjöd hon på kaffe i sin ateljé och visade även sin nya konsthall som hon byggt på en tomt ett stenkast bort från sitt hem som hon delar med sambon Kri Bohm.
Klart att Madeleine ska ha en permanent utställning i Skillinge, hon är en av Sveriges mest omtyckta och sålda konstnärer och trots att hon är oerhört produktiv är det relativt få av hennes alster som säljs i andrahand.

I utställningen Drömmen om att flyga tar hon oss med på en resa till städer och länder där hon bott genom åren – Paris, Nice, Botswana och Stockholm. För att nämna några. En stor mäktig gul tavla heter ’Happy days are here again’, framför husen går en parad av människor, giraffer, clowner och pingviner. Inget konstigt alls.

Andra tavlor visar ’Roddarlaget’ och ’Tennisfamiljen,’ de tillhör mina favoriter. Och så tavlan som sticker ut mest, ”Vänner”. Det är en 140 x 180 cm stor tavla i rosa med ett 20-tal ansikten, nära och långt ifrån. Den kostar 60 000 kr och hade ingen röd plupp vid sidan när jag var där.
Överväger att ringa banken, men sliter mig loss.
Innan jag lämnar Bukowskis köper jag med mig en katalog från utställningen, bläddrar i den på bussen på vägen hem. Madeleines figurer, starka färger och lekfulla sätt gör mig glad.
Inatt hoppas jag att jag också ska drömma att jag flyger.

 

Madeleine Pyk ”Drömmen om att flyga”
Bukowskis, Berzelii Park 1
Pågår t.o.m. 16 augusti