Grattis Mats, din bok Slutet hyllas i USA, hur känns det?
– Tack! Otroligt kul. Jag hade inte ens vågat räkna med att bli recenserad alls, med tanke på hur mycket böcker som släpps. Jag antar att undergångstemat ligger rätt i tiden just nu, med covid och stundande presidentval…

Vilken recension gjorde dig lite extra stolt?
– Jag är stolt över att bli recenserad i jättar som Kirkus och Publishers Weekly, men gladast blev jag nog över en formulering i School Library Journal, som sammanfattade precis vad jag försökt göra med min konstiga bok där alla dör på slutet: ”The novel is beautifully character-driven, each character relatable and so utterly human in their own way. It explores how it does not matter what you do in your final days of life, but rather, who you were with.” Och det är ju precis så det är. Det är inte en bok om döden, utan meningen med livet. Och för mig är det relationer.

Vad har du för förhoppningar på USA-releasen?
– Jag hoppas att den ska hitta sina läsare, helt enkelt. Att den får en chans. Sen släpps dessutom min skräckis Färjan i höst också, där den fått titeln Blood Cruise.

Hur skulle en boksignering i New York eller LA kännas?
– Overkligt, antagligen.

Handen på hjärtat, har du redan nu funderat på hur den skulle bli som film och vilka som skulle vara perfekta skådisar för rollerna?
– Alltså, jag har ju sålt optionerna till bolaget Yellowbirds amerikanska filial. Och… um, jag får ju inte säga något om vad som händer där. Kanske händer ingenting alls i slutändan. Men det finns fantastiska personer som jobbar med manusutvecklingen just nu. För mig är det allra viktigast. Men skådisar? Hm, Jag är extremt kär i typ hela Euphoria-casten. Eller så kan man resa tillbaka i tiden och låta en ung Wentworth Miller spela Simon, Lupita Nyong’o och Natasha Lyonne kan spela hans mammor.

Jag tycker att man läser allt oftare om att NASA rapporterar om stora meteoriter som passerar jorden, håller du med?
– Ja! Det kan ju i och för sig bero på att folk skickar länkar till mig så fort det händer något, haha. Men kometer är extremt långt ner på listan över saker jag oroar mig över. Den listan är lång, men en komet går ju inte att göra något åt.

Du hyllas för boken samtidigt som din man Johan Ehn kammar hem det ena priset efter det andra för sin bok ”Hästpojkarna”, skålas det i champagne varje dag hemma hos er?
– I wish! Vi jobbar alldeles för mycket på nya grejer. Han spelar magistern i filmatiseringen av Kristoffer Folkhammars gayutopi Magisterlekarna, så han hånglar med snygga 20-somethings på dagarna, medan jag ligger hemma och äter godis och jobbar på nästa skräckroman.