JK Rowling släpper en ny bok som får kritiken mot författarens påstådda transfobiska uttalanden att blossa upp igen. Boken, som blir den femte delen i en pågående serie, har med den tidigare kända kriminalkaraktären Cormoran Strike. Anledningen till kritiken är att bokens karaktär ska undersöka mord som begåtts av en cis-man, som klär sig som en kvinna och dödar cis-kvinnor.

The Telegraph har recenserat boken och skriver bland annat att boken har ”bra karaktärsbeskrivningar, dålig på alla andra sätt och boken har en sidohandling som spär på den kritik som Rowling redan fått.”

I recensionen står det också att sensmoralen i boken verkar vara ”lita inte på en man i klänning”. JK Rowling har tidigare fått kritik för att ha porträtterat transpersoner som onda i tidigare böcker i bokserien. Nu rasar folk på sociala medier. Igen.

Tidigare kritik

JK Rowling har tidigare fått motta kritik, flera gånger, då många anser att hon uttrycker sig transfobiskt. Bland annat har hon twittrat att ”bara kvinnor kan få mens”. Hon följde upp det genom att skriva ett långt inlägg om att hon tycker att ”kön måste finnas, för annars raderas varje kvinnas livshistoria”, något som också fick kritik, då hon menar att transkvinnor inte ska få kalla sig kvinnor. Hon har också likställt hormonbehandling med ”omvandlingsterapi”.

Hon försvarar sig genom att debattera för att man ska sära på transkvinnor och cis-kvinnor och att kön då är en grundpelare för att man ska kunna föra debatten vidare. Hon har också skrivit att hon ”älskar och känner transpersoner, men att radera kön i frågan gör att vi inte prata om massa andra viktiga saker”.