Skådespelaren Erik Nihlgård har gjort teater av vissa av berättelserna
– Jag ville spela något själv i monologform och började fundera kring min egen komma ut-process, berättar han för qx.se
– Min egen historia finns med i pjäsen och jag har beröringspunkter med mycket av de andra berättelserna. Det genomgående är att även om man själv är helt öppen så ser delar av ens omvärld det inte som okej. Mycket har hänt i samhället, men känslan finns kvar av att man inte är norm.
Han visste att Anders Öhrmans bok samlade många olika berättelser som kändes angelägna att gestalta på scen. Tillsammans med kompisen och kollegan Henrik Wikman började han prata om hur man kunde bearbeta materialet.
– Vi började diskutera vad man kunde göra med texterna och även få in andra perspektiv så som heteronorm med mera. Jag påverkades också av Sandra Dahléns bok Hetero. Vi började spåna och bearbeta, skriva egna texter och i mars började vi prova saker på scengolvet.
Till hjälp tog de också regissören Tina Borgman från den gemensamma teatergruppen Nea.

Boken innehåller flera berättelser från berömda personer som sångaren Magnus Carlsson och radioprofilen Roger Nordin. I pjäsen är det dock inte kändisfaktorn som avgjort om texten skulle vara med eller inte. Erik Nihlgård fastnade framför allt för tre olika vittnesmål.

– Det finns en historia om en kille som växer upp i en pingstförsamling och en berättelse handlar om Josef vars föräldrar tar med honom till akuten när han berättar att han är bög. Sedan är det ett vittnesmål från en kille där föräldrarna kastar ut honom på gården så han får sova i en källarlokal.

I pjäsen har man valt att fokusera på männens berättelser eftersom skådespelarna är män. Erik Nihlgård konstaterar att det inte är direkt de oproblematiska berättelserna som utgör huvuddelen av pjäsen.
– Haha, nej det är det inte. Jag tror inte någon komma ut-process är friktionsfri och som homosexuell kommer man ju ut hela tiden, hela livet. Många möten är avdramatiserade men det är alltid någon gång som är jobbig. Sedan är det ju alltid många som tar det bra bland föräldrar och vänner.