Eugène Jansson är en av Sveriges stora konstnärer som var verksam runt år 1900. 2012 firas hans 150-årsjubileum genom två utställningar. En på Waldemarsudde och en på Thielska Galleriet där Patrik Steorn föreläser. Eugène Jansson blev omstridd långt efter sin död, när det framkom att han var homosexuell, berättar Patrik Steorn. Det är i synnerhet en tavla som nästan fått symbolvärde genom sitt oblyga uppvisande av den nakna, atletiska manskroppen.

– Målningen ”Flottans badhus” har äntligen kommit upp på väggen igen, det är en högtidsstund! Den plockades faktiskt ner på 70-talet när hans sexualitet blev känd. Det har skett en förändring fram till idag, på museet och i samhället, konstaterar han.

Eugène Jansson bodde på Mariaberget på Söder i Stockholm där han också hade sin ateljé under 1890-talet. Då tillhörde området stadens utkanter. Där skapade han målningar i blåa toner med Stockholmsvyer i skymning som motiv. Efter ett uppehåll i målandet började Eugène Jansson porträttera nakna atletiska män.

– Han höll till på flottans badhus och målade av solbrända vältränade karlar. På det sättet korsades hans privata liv med det konstnärliga. På badet fann han sina modeller som han sedan bjöd hem till ateljén. Där fick de gå runt nakna och använda träningsredskap samtidigt som han betraktade dem, berättar Patrik Steorn.

På den här tiden var homosexualitet förbjudet i lag. Ändå inledde konstnären förhållanden med flera av modellerna. Det var en balansgång för honom att ge efter för sin kreativitet och sitt begär samtidigt som han måste hålla sig inom lagens gränser. Patrik Steorn konstaterar att Eugène Janssons målningar av nakna män har nedvärderas av konsthistoriker till skillnad från hans landskapsmålningar.

– Jag tror man har klassat hans figurativa måleri som ointressant bara
för att man ser att det finns en homoerotisk laddning i hans verk och
då nedvärderas de. Om du jämför med Anders Zorn så är det tvärt om,
det finns en underliggande heteroladdning med hans nakna dalkullor som
höjder värdet på de bilderna.

Varför är Eugène Jansson intressant ur ett queerperspektiv?
– I föreläsningen vill jag ge kunskap om förebilderna som gått före oss.
Positiva, kreativa hbt-personer. Sedan vill jag också visa hur
villkoren förändrats och det lustfyllda som Eugène Jansson gjorde, att
korsa sin privata sfär med den professionella.