I en bokhandel möts hela världen på bokhyllorna och karaktärer och människors öden trängs i en och samma butik. Och man vet aldrig vem nästa person är som kliver in genom dörren.
I Gamla Stan i Stockholm ligger Gamla Stans bokhandel på Stora Nygatan 7. Där jobbar Helena Landberg och det har hon gjort sen bokhandeln öppnade för drygt 1,5 år sedan.
– Jag skulle nog känna igen Julia Roberts om hon kom in, men annars är jag rätt dålig på att känna igen kändisar, säger hon.
Det är fredag lunch och vi är själva i butiken. Helena säger att hennes bokhandel klarat sig okej under coronaepidemin, hon lyckas hålla sig över vattenytan så att säga.
– Som tur är har vi byggt upp en stor kundbas och jag gick snabbt ut med att erbjuda dem att få böcker hemskickade. Och det har funkat bra. Jag har satt ihop små bokpaket och lagt upp på vår hemsida, och vissa kunder har velat att jag ska överraska dem och skicka böcker jag tror att de gillar.
Helena har jobbat med böcker i större delen av sitt liv, flera år på Akademibokhandeln samt en bokhandel i Lidingö – och nu i Gamla Stan.
Hur mycket läser du själv?
– Massor, jag har minst två böcker på gång samtidigt, ibland tre om jag även lyssnar på en ljudbok.
Tipsar du din flickvän också om att läsa böcker?
– Ja, hon är verkligen litteraturintresserad och läser minst lika mycket som jag gör.
Vilken bok tipsar du om idag?
Dottern av Lena Andersson.
Helena har även sett till att det händer mycket i Gamla Stans bokhandel. Signeringar och författarträffar drar folk. Hon visar upp en bok där samtliga författare som besökt bokhandeln skrivit en hälsning, från Louise Boije af Gennäs och Mari Jungstedt till gaygalavinnande Lina Axelsson Kihlblom och Lars Lerin.
När coronarestriktionerna lättar något hoppas Helena att turisterna kommer tillbaka. De behövs i Gamla Stan. Och signeringarna som nu hålls utomhus utanför butiken har blivit populära.
– Man känner att folk vill mötas, att det händer något, säger Helena. Kramar och selfies funkar inte än eftersom vi måste hålla distans men det blir ett viktigt möte för många.
Finns det någon författare du har som drömgäst?
Sarah Waters eller Jeanette Winterson vore inte så dumt (skrattar), då skulle det bli fullt. Men nu har ju Mian Lodalen kommit ut med ”Lisa och Lilly”, och jag hoppas vi kan ha ännu en författarafton tillsammans med QX.
På bussen hem från mitt besök i bokhandeln läser jag att Hollywoodstjärnan Susan Sarandon strosat omkring i Gamla stan. Tänk om hon hade klivit in i Gamla Stans Bokhandel. Och hade Helena isåfall känt igen henne…?

Gamla Stans Bokhandel, Stora Nygatan 7, Stockholm