Grattis Oskar, du får RFSL Stockholms Regnbågspris!
– Tusen, tusen tack!

Hur känns det att få ett sånt fint pris?
– Det är oerhört smickrande, hedrande och jag blev verkligen jätteglad. Det är ju pandemitider så när de ringde mig häromdagen och berättade nyheten hade jag precis avslutat dagens tredje digitala version, av min HBTQ-monolog ”Komma ut”, så de hörde av sig väldigt lägligt.

Motiveringen löd: ”Oskar har på ett tillgängligt och effektivt sätt skildrat HBTQI-personers upplevelser i sökande efter identitet och samhällets reaktioner på detta. Oskar har med sina skildringar synliggjort, skapat debatt och ökat förståelsen av HBTQI-personers upplevelser och livssituation hos breda grupper och bland både unga och gamla. Vi vill tacka Oskar för sina insatser och hoppas att han ska fortsätta vara en stark och inspirerande röst för communityt.” Kommentar på det?
– Jag blir varm i hela själen. Tänk att det är mig, som de skriver om och att de ser hur hårt jag jobbar för alla människors lika värde. Det är så många kämpar och hjältar, så därför blir jag extra glad att de vill uppmärksamma just mitt engagemang.

Vad gör du just nu?
– Just nu är jag nere i Karlskrona och spelar ”Komma ut” under två veckor för årskurs 7 eller 8 i kommunen. Hälften väljer att köra digitalt, som innebär att de ser en förinspelad version och att jag sedan är med via en digital plattform och kör eftersamtalet och hälften kör ett fysiskt besök. Det är glädjande att fortsatt kunna spela teater och att skolorna gör allt i sin makt för att kunna genomföra detta. De ställer inte in, utan de ställer om!

Hur många föreläsningar har det blivit av Komma ut?
– Jag har snart spelat 580 föreställningar. Sedan förra sommaren har jag även en kollega – Viktor Flarkell – och han spelar föreställningen parallellt med mig. Han har snart kommit upp i 50 föreställningar och spelar även min andra egenskrivna monolog ”#snygg #snyggare #utbränd” om sociala medier och psykisk ohälsa, så han har också att göra.

Kan du minnas någon särskild föreläsning där du känt att du berört lite extra?
– Det finns så otroligt många roliga historier, så det är svårt att välja ut en. Jag tycker fortfarande att det är helt fantastiskt att jag i princip varje vecka får privata meddelande via Instagram, där olika människor väljer att berätta att de är en del av regnbågsfamiljen. Vissa vill bara berätta det och andra ber om tips för att ta steget att komma ut för vänner och bekanta.

Du som reser över hela Sverige och möter högstadieungdomar. Vad vet ungdomar på högstadiet runt om i Sverige om hbtq?
– Det är verkligen väldigt blandat på hur pass pålästa eleverna är. Senast idag fick jag frågan om bögar kunde bli gravida, medan de på andra ställen kan  fråga om en icke-binär transperson kan vara asexuell och därefter bli pansexuell. Det är verkligen högt och lågt och jag älskar variationen och tycker att varje fråga ska besvaras med kärlek, kunskap och humor och inte på något sätt nedvärdera det.
Och vad skulle du säga är deras inställning?
– Jag vill alltid att det ska vara ett överraskningsmoment att jag ska komma, just för att skapa en mystik bakom det. Sedan är det bra också, eftersom vissa föräldrar annars faktiskt kan sjukanmäla sina barn just den dagen då jag ska komma på besök om de får reda på att det handlar om HBTQ-tematik. Sorgligt, men sant, vårt samhälle är inte alltid så upplyst som vi tror.
Pansexuell, queer, intersexuell och trans…. Har de kunskap om det?
– Går du till Estetiska programmet i innerstan i Stockholm är hälften det och de andra vet exakt vad det är (skrattar). Nej, skämt åsido, även här finns ett stort spann på kunskapen. För mig kan det vara svårare att nå innerstadsbarnen, dels för att många är så pass upplysta och tror att alla har samma öppenhet, men framför allt är det många som vet hur de ska tänka med hjärnan, men inte alltid med hjärtat.
Du har ju frågestund efter din dialog, vad är de vanligaste frågorna?
– Den absolut vanligaste frågan är just begreppet queer och vad det innebär. Någon har skämtsamt sagt någon gång till mig att om man kan förklara om något är queer är det inte tillräckligt queer. Sedan är det även vanligt att folk frågor hur det känns att vara homosexuell och då berättar jag min erfarenhet som bisexuell om hur jag vaknar varje morgon och mina första tankar är ”Shit, vad jag är bisexuell! Nu ska jag gå in i mitt bisexuella kök och äta min bisexuella frukost …”. Då fattar folk poäng!
Händer det att någon i klassen är öppet hbtq i den åldern?
– På högstadiet blir det mer och mer vanligt, men jag upplever fortsatt att  fler vågar ta steget att komma ut på gymnasiet. Jag hörde för ett tag sedan om en invandrarkille, som hade varit rädd för att berätta det för släkten, kom ut för mormodern först och därefter gick det bra för hon såg inget konstigt med det alls. Sådana historier gör mig så hoppfull, likaväl som alla de personer som varje vecka skriver till mig på Instagram och tackar för monologen och säger att det är tack vare den, som de nu vågar ta steget att komma ut. Hurra för kärleken!

Kommer du fortsätta spela ”Komma ut” även framöver?
– Ja, den är fortsatt väldigt populär, så både Viktor och jag ser fram emot ett HBTQ-fylld 2021!

Det ryktas om att du har planer på att även göra den i andra länder…
– Ja, det är faktiskt på gång! Föreställningen är redan översatt till finska och jag har en agentur för den både i Norge och Finland. Det finns även en dialog om att översätta den till engelska, så jag är väldigt hoppfull helt enkelt.

Till sist, hur firar du jul?
– Den blir i Stockholm tillsammans med min man Jonas och hans mamma och sambo. Tyvärr kan jag inte ha mina föräldrar på besök, eftersom de bor i Blekinge och är i riskgruppen, men de kommer finnas med både i tankar och via FaceTime!