Nu på fredag den 13 April kl 18.00 visas filmen på Filmhuset i Stockholm och efteråt svarar Casper på frågor. QX tog ett snack med den New York-baserade filmaren inför helgens visning.

Berätta lite om Between Love & Goodbye som ska visas under Queerfilmhelgen!
– Det är ett drama om ett förhållande, och handlar om ett par som träffas i New York. Den ena killen är från Frankrike och gifter sig med en lesbisk tjej så att han kan stanna i NY med sin pojkvän. Men mest handlar filmen om hur dom förlorar kärleken på vägen, och sen kämpar med att försöka behålla den.
Jag brukar kalla det min ”European film”. De flesta av mina andra filmer har varit romantiska komedier, men den här har mer drama.
Jag bör också nämna att Sarah Dawn Finer lät mej ha med I Remember Love på soundtracket vilket jag är fantastiskt glad över. Den passar perfekt i filmen. Och Alexander Bard gav mej tillåtelse att inkludera ett par gamla 80-talslåtar av Lili och Susie som han skrivit. En av killarna är med i ett band och vi gjorde nyinspelningar av dom i mer rock-version.
Du är även med i en paneldiskussion under helgen. Vad ska ni prata om?
– Film med gay tema tror jag… Jag ska också svara på frågor från publiken efter min visning av BL&G. Det ska bli kul.
Hur länge stannar du i Sverige?
– En vecka ungefär. Några dagar i Göteborg där min familj bor och några dagar i Stockholm.
Långfilmen Going down in La-La Land öppnar snart i USA. Hur skiljer den sig från dina tidigare filmer?
– Den är inspelad i Los Angeles! Alla mina andra filmer har ju spelats in i New York. Ock så är den mörkare än de flesta av mina filmer – men inte så dramatisk som Between Love & Goodbye. Det är mer en dark comedy eller ‘dramedy’.
Du jobbar alltid med riktigt heta skådisgrabbar, är merparten homo eller straighta?
– När det gäller killarna som spelat huvudrollerna i mina filmer så har det varit en blandning….
Spelar deras privata läggning roll när du castar? Jag menar om du tror att det är lättare för en bög att spela bög..?
– Jag tror absolut att det hjälper, men det är ju inte något jag frågar under rollsättningsprocessen. En av killarna i Between Love & Goodbye visade sig vara straight, men jag var helt säker på att han var gay när jag castade honom. Så länge de är bra skådespelare och är trovärdiga i en gayroll så spelar det ju egentligen ingen roll. Ändå föredrar jag att jobba med gayskådespelare som är bekväma i sig själva och öppna om sin läggning. Det värsta för mig är att jobba med gaykillar som är livrädda för att prata om sin läggning och därför vägrar att göra intervjuer. Press är ju jätteviktig för att publiken ska höra talas om ”independent-filmer” som mina.
Matthew Ludwinski som har huvudrollen i GDILL… hur hittade du honom och varför var han rätt val för rollen som Adam?
– Han kom faktiskt på casting för Between Love & Goodbye och jag var nära att ge honom en av huvudrollerna. Men sedan gav jag honom en liten roll i den filmen, som tröstpris typ (skrattar).
Sen hade jag honom åtanke för den här rollen i Going Down In La La Land länge. Han är perfekt för rollen. Han ser väldigt bra ut så det är trovärdigt att han råkar ut för det som händer honom i filmen. Men han är också väldigt ”down to earth” och har en sårbarhet som ”plockas upp” av kameran. Och han är en mycket duktig skådespelare och väldigt lätt att jobba med. Detta är hans första stora roll i en film och jag är jättestolt över honom!
Finns det någon skådis du drömmer om att jobba med?
– Ja många! Kate Winslet, Meryl Streep, Sean Penn till exempel. Svenska skådisar Eva Fröling, Thomas Von Brömsen och Susanne Reuter. Love them! Och Madonna. Jag tror jag skulle kunna regissera henne till ett fantastisk ”performance”…
Du vill göra film i Sverige nu har jag hört, vad för film vill du göra?
– Ja gärna! Jag har flera idéer för filmer som utspelar sig i Sverige. Bland annat ett drama som utspelar sig på -30 och -40 talet. Det bygger på en bok som jag precis fått rättigheterna till. Jag älskar historia, så att jobba på ett historiskt drama vore verkligen en dröm. Men jag är ju även skådespelare och kommer gärna till Sverige och jobbar som skådis också!
Det görs ju inte så många filmer med gaytema i Sverige, men har du sett dom som gjorts på sistone och vad tycker du om Kyss mig, Fyra år till och Patrik 1,5?
– Jag har bara sett Fyra år till på en film festival i Washington DC faktiskt i höstas. Det var kul att se en svensk film med politikertema i en sån politisk stad. Publiken verkade hänga med i skämten om blockpolitiken. Jag tyckte det var en kul film, men trodde inte riktigt på förhållandet mellan de två männen.
Vad önskar du dig mest av allt just nu?
– Jag distribuerar själv Going Down in LA-LA Land på bio i USA, och om ett par månader dvd och Bluray. Så just nu önskar jag att många kommer på biopremiären i New York den 20:e april. Jag har startat en ”kickstarter”- kampanj
här där man kan stödja filmsläppandet genom att förköpa biljetter och dvd:er. Så kolla gärna in den! Köper man en dvd eller Bluray så får man sitt namn i filmens sluttexter. Jag gör dom okodade så dom går att spela i Sverige och dom kommer att komma med svensk text och en massa dvd-extras. Det är fritt porto så beställ nu! (skrattar)

Casper som skådis i sin egen film Going Down In La La Land.

Queerfilmshelg på Svenska Filminstitutet