– Vi kommer bjuda på nya filmer som kanske inte så många sett, och en och annan äldre, som till exempel Queen Christina med Greta Garbo, som få sett på stor duk. Dessutom blir det invigningsbubbel, barhäng med queerfilmsquiz, samtal, gratisfilm för barn och mycket annat, säger Jan Göransson på Svenska Filminstitutet.

Varför gör Cinemateket den här satsningen?

– I Sverige går det upp bortåt 250 långfilmer per år på biografer. Jag tror dessvärre att endast fem procent av dem har queerkaraktärer i huvudrollerna vilket förstås är ledsamt. Därför tycker vi att det är viktigt med queerfilmsfestivaler och där vill Cinemateket dra sitt strå till stacken. Det är ju något visst att se dessa filmer på bio tillsammans med likasinnande. I år blir det dessutom Queerfilmsfestival på Cinemateket i Göteborg i slutet av denna månad.

Vilken är din egen favorit i utbudet?
– Då måste jag få säga två. Svenskamerikanske gayindiefilmaren Casper Andreas, som gjort massa amerikanska gayfilmer under hala 2000-talet som jag tror få svenskar sett och Sascha Fülscher, som gjort en animerad kortfilm om en ung tjejs första kärlek till en annan tjej. Based on a true story, som man säger i filmens värld!



Se trailern till filmen Weekend: