Under tisdagen öppnade Auktionsverket sin Moderna visning och på onsdag är det Bukowskis tur att slå upp portarna. I nästa vecka börjar själva auktionerna.
Självklart är det Gösta Adrian-Nilsson, GAN, som är bland det mest intressanta även denna vår. Och det bjuds på riktiga pärlor i olika prisnivåer.
Dyrgripen hos Bukowskis är ”Flotte” med GANs favoritmotiv. Franska flottister i en kubistisk framställning på en duk i formatet 81 x 45 cm. Verket är utfört 1921 under GANs tid i Frankrike. Med ett utrop på 2,5 till 3 miljoner är det knappast något för var persons hem.
För den homoerotiskt lagde med en mer normal plånbok är då snarare tuschteckningen med en nakne yngling sittandes på ett B som inleder ordet ”betalt” och priset ”5 (fem) kronor”, mer möjlig att ropa in. Utrop 20-25 000 kronor. Porträttet av Karl Edvard Holmström är inte helt den stil vi är vana att se av GAN, men en vacker målning som kul nog även finns med i ”Interiör från Kraffts torg 6, Lund”.

Katarinahissen II

Hos Auktionsverket är det ”Katarinahissen II” som ligger i den högre utrops-divisionen. Denna gång är det svenska flottister som rör sig i stadsmiljön. Olja på duk, 82×51 cm och utförd 1915. På baksidan finns dedikationen till Jack Hårdstedt som var flottist i Karlskrona. En man som HAN kallat ”min gyllene gosse”. Innan han skänker sin bild till den lycklige flottisten i Kungliga flottan, skriver han om en annan kärlek:
Hur skönt strålar icke bilden av storstadens millioner båglampor, de elektriska skyltarna, asfalten, viadukternas järnpelare, de underjordiska tågens hetsiga fart! I ledningarnas nätverk har den modärna staden sitt nervsystem, genom gatornas blänkande ådror strömma varma människokroppar, vagnar tunga av kraft rulla genom dess hjärta.
Att stad och homosexuell lust gått väl ihop är GAN ett strålande bevis för!
Medan Katarinavägen II har ett utrop på 2 – 2,5 miljoner finns även hos ”Verket” möjlighet för de med tunnare plånböcker att komma över en riktigt spännande bild. ”Tango”, utrop 50 – 60 000, är en blandteknik 21,5×15 cm, som visar två sjömän, med Anton Hysén-rumpor dansandes tätt samman.
”Sovande sjöman” är en annan av Auktionsverkets GAN som hamnar i en mer rimlig nivå, 100 – 125 000. 15 x 21,5 cm akvarell. Liten, men oj vad en GAN-frälst blir sugen!

Tango

Bukowskis har en skiss av Nils von Dardel gjord till Svenska Balettens uppsättning av Jean Börlins ”Midsommarvaka”, musik Hugo Alfvén. Akvarell och blyerts och kul om Dansmuseet har möjlighet att ropa in den! Hos Auktionsverket finns flera Madeleine Pyk så som vi känner henne och hennes glädjespridande konst.
Om ni ändå är ute och surfar eller befinner er i Helsingfors så kan vi tipsa om att Bukowskis på Stora Robertsgatan förutom fantastiskt utbud av modern finsk design även en Andy Warhol, färgserigrafi, ”Mammy”, 114 av 200 med utropet 6 – 8 000 Euro och en Francis Bacon, färglitografi, 60 av 200, ”Metropolitan” med utropet 8 – 10 000 Euro. ”Paloma Picasso” är en litografi av Warhol, 77 av 90, a tergo signerad med utrop 3 – 4 000 Euro.
Värt ett besök även i Helsingfors alltså! Den auktionen hålls 22 april.

Flottan