Veckans konststorm kring konstnären Makode Lindes medverkan under World Art Day på Moderna museet har nu fått fotografen Elisabeth Ohlson-Wallin att reagera kraftfullt.
Efter att ha varit arg i tre dagar säger hon till Kulturnyheterna på SvT att hon anser att Moderna Museet bidragit till att sprida rasistisk propaganda.
Makode Lindes bidrag till konstdagen var en tårta formad som torson på en svart kvinna. Han själv var del i installationen som huvud skapat som många figurer i hans konstprojekt Afromantics. Arbeten där han utforskar olika tankar, föreställningar och idéer kring Afrika och svart identitet.
När kulturminister Lena Adelsohn-Liljeroth skar i tårtan skrek Makode Linde så det skär i själen. Ministern skrattar och installationens kanske mäktigaste bild fångas av en fotograf.
En bild där den vita kvinnan som skrattande skär en bit av den svarta kvinnans kropp flyttade installationens syfte att väcka diskussion om kvinnlig omskärelse till att handla om rasism. Inte medveten kritik av rasismen, utan om det som sågs som oreflekterad rasism.

Makode Linde

Makode Lindes konstnärliga gärning dränktes snabbt i anklagelser om att såväl Moderna Museet som kulturministern ägnade sig åt grova rasistiska övergrepp.
I en rad intervjuer förklarar Linde att de som kritiserar projektet nog inte helt förstått.
Afrosvenskarnas riksförbund har krävt kulturministerns avgång och Moderna Museet utsattes på torsdagen för bombhot. Berättelsen om tårtan och efterföljande debatt fick snabbt internationell spridning.
Och trots Makode Lindes förklaringar om verkets bakgrund och idé har nu Elisabeth Ohlson-Wallin valt att dra tillbaks sin tänkta donation av verket Ecce Homo.
Makode Linde har förutom tårtinstallationen gjort en lång rad verk där han arbetar med bilden av svarta och svart identitet. Han är verksam i Berlin där han väckte uppmärksamhet med en serie bilder av Adolf Hitler utan mustasch och i Stockholm åtalades och dömdes han 2008 för en incident med en kyckling som avled under en kväll på gayklubben Ficks. Linde är utbildad på bland annat Konstfack, California College of Art och Kungliga Konsthögskolan.

Se mer av Makode Lindes verk på hans egen hemsida