– Det var kul att visa Patrik 1,5 där, och det kändes väldigt bra och viktigt att finnas på plats, säger Ella Lemhagen i ett pressmeddelande från Svenska Filminstitutet och berättar om händelsen.
– Det var helt absurt, människor som påstod sig representera ortodoxa kyrkan stod utanför och sjöng hymner och viftade med kors. Det var faktiskt lite obehagligt, särskilt med tanke på att fyra gaykillar blivit mördade på öppen gata i Moskva den senaste tiden. Plötsligt kändes inte Patrik 1,5 som en trevlig romcom längre, utan mer som en politisk bomb. I det perspektivet känns det extra värdefullt att vi kunde visa filmen.


Side by Side-arrangörer intervjuas av rysk media

Anna Serner, VD på Svenska Filminstitutet säger att svensk film med mänskliga rättighetstema ”återigen blivit hett stoff utomlands”.
– Händelsen visar också vad viktigt det är med mångfald och mänskliga rättigheter och att vi exporterar filmer till länder som behöver en påminnelse om demokratins grundfundament, säger Serner.

Mer om Side By Side på deras hemsida


You Tube film om Side By Side-festivalens historia och problem man stött på i Ryssland. Filmen gjord innan Sankt Petersburg-lagen om propagandaförbud trädde i kraft den 30 mars i år