– Khamlane, vad är det du ska ge publiken på Dansstationen?
– Min familj flydde från Laos till Storbritannien tidigt på 80-talet och i det ena stycket, Yellow Card, så tittar jag på olika stereotyper när det gäller östasiatisk identitet. Ser man annorlunda ut, har en annan bakgrund så måste man handskas med det. Det är allvarliga saker, men jag försöker göra det rörande och underhålllande. Det här gör jag tillsammans med japanskan Rumiko Otsuka.
– Och det andra stycket?
– Det heter Single Act, och kom till därför att jag hade sett en massa dansduetter med man och kvinna och ville ha två män istället. Sen fick jag bara en del av pengarna jag sökte, så det blev bara jag! Det handlar om min första kärlek, min första pojkvän, och om att min kärlek inte var annorlunda.
– Hur var det att växa upp som gay i en laotisk familj i Storbritannien?
– Min famillj är ganska traditionell, och försökte uppfostra mig enligt traditionella regler. Men samtidigt hade de flytt tvärs över världen till ett nytt samhällle och ville inte hålla mig tillbaka. Jag hörde aldrig något nedsättande om homosexualitet hemma, men märkte det i skolan där en kille blev mobbad för att han ansågs vara gay. Och jag kom inte ut förrän jag var 21 och träffade min första pojkvän.
– Du har dansat Single Act med dess gaytema bland annat i Indien. Hur reagerade publiken?
– Riktigt bra! Folk blev rörda, de grät och sa att det var modigt och rörande. Fast jag fick ta bort en scen där jag håller in mitt kön mellan benen.
– I ett Youtubeklipp finns en scen där du är ute och klubbar på ett gayställe. Vad är det för bild du ger där?
– Det är lite ledsamt, men inte negativt.
– Du talar på scenen också, och i den här scenen säger du något om att killen stack med DJ:n…
– Ja, det hände på riktigt. Sen ringde jag upp honom när jag arbetade med föreställningen, och hans röst är också med i den. Jag gillar att föra ut dans till en publik som kanske är lite rädd för modern dans, så det är mycket teater i det jag gör.
– Du bor i Malmö. Hur hamnade du här?
– Jag har en dansk pojkvän som bor i Malmö. Jag älskar att leva här, men jag arbetar ofta i London också där jag har vänner. Och jag hälsar på i Laos.
– Var kan man se dig på scen förutom nu i helgen?
– I London i slutet av året, och jag hoppas på att uppträda runtom i Sverige nästa år!