Page28 startade 2019 som en ideell kulturförening i Malmö med syftet att öppna en bokhandel.

–  Vi har sedan augusti 2020 då vi lanserade föreningen till offentligheten vuxit i snabb takt och har just nu över 100 betalande medlemmar och en styrelse på fem personer som driver arbetet, berättar en av de tre grundarna, Lou Mattei.
Sedan starten har de med en mobil bokgarderob fylld med HBTQ-litteratur besökt Panora inför Malmö Pride och varit på på Jesusbaren liksom Mat- och chokladstudion. De har även varit med att producera litteraturscenen Bläck på Inkonst.
– Vi har nu varit igång ett tag och har äntligen fått möjlighet att få vår dröm att slå in. Vår dröm att öppna HBTQ-bokhandel och kulturscen i Malmö! I den queera historien finns en viktig tradition av HBTQ-bokhandlar, från Gay’s the Word till Hallongrottan. I nuläget finns ingen HBTQ-bokhandel i Sverige men det är dags att ändra på!

Och i början av maj blir det verkligen. Page 28 öppnar en bokhandel och kulturell mötesplats i Mitt i Möllan där de blandas med alternativa butiker. kreativa verksamheter, caféer och restauranger på Claesgatan 8.
– Genom att tillgängliggöra och lyfta fram queerlitteratur och föra samman Malmös kulturintresserade HBTQ-personer tillför vi något unikt till stadens kulturutbud och skapar ett community för stadens alla queers, förklarar Mattei.

För att säkra Page 28 har kulturföreningen dragit igång en insamling via gofund.me som hittills har fått in kring hälften av de 60 000 kronor de behöver till hyra, inredning, evenemang och inköp av hbtq-litteratur.
– PAGE 28 började med startkapitalet 0 kronor och bokhandeln vi kommer öppna har som syfte att vara helt utan vinst, berättar Mattei vidare. Pengarna vi drar in kommer gå oavbrutet tillbaka in i föreningen och bemanningen kommer bestå enbart av volontärer. Vi har just nu ett litet startkapital, men behöver betydligt mycket mer för att kunna utveckla vår dröm och göra denna bokhandeln bra.

Nu är tiden mogen för att efter pop up-verksamhet med litteratur, konst och poesi öppna en fast mötesplats och bokhandel efter att en tid ha haft en webbutik med hbtq-litteratur, både i nyskick och begagnade.

I sin presentation berättar de om sina mål: ”Vi vill vara ett queert andningshål för alla HBTQ-personer som älskar kultur men som är trötta på heterotjafs och cisnormativa narrativ.” Och till WorldPride i Malmö, och Köpenhamn, i augusti planerar de ett litteraturprogram på Pride House, ” och vi kommer även sprida queer litteratur på alla sätt vi kan!”

Namnet då? Page 28?
–  Det är en referens till den lesbiska filmen Porträtt av en kvinna i brand, berättar Mattei och tipsar.
– Om man inte förstår referensen är det en uppmaning att se filmen, den är fantastisk!