I dokumentärfilmen För dig naken flimrar Sveriges störste akvarellmålares konstnärskap bara förbi i förbifarten när Lerin arbetar med stora akvarellpapper utlagda på golvet hemma i Värmland. För i dokumentärfilmen handlar allt om Lerins sökande efter kärleken. Det är en vacker och smärtsamt utlämnande berättelse där Junior från Brasilien till slut blir den tidigare tablett- och spritmissbrukande Lerins lagvigde make i Värmland med Margot Wallström som vigselförrättare. Lars och Junior träffas första gången på Arlanda efter att ha fått kontakt på nätet. Trevande, utan ett gemensamt språk söker de varandra, glider isär, kommer tillbaka, låter kärleken djupna och står slutligen inför vigselförrättaren.

Diorama III

Men på Malmö Konstmuseum får man verkligen överblick över konstnärsskapet. Under visningen av Lerins utställning berättas också om vilka bilder som tillkommit som en följd av att Lars Lerin mötte Junior. Det finns en hel vägg på museet med ömsinta foton av kringstrykande djur och flera stora akvarellmålningar av hus i Juniors brasilianska hemstad som de besöker tillsammans. Och de inte särskilt spännande gator där Lerin vankar runt på natten i filmen blir magiska när han målar dem. Att både ta del av konstnärens skörhet i filmen och se ljuset falla över motiven i hans målningar sätter igång tankar och känslor.


Nosferatu, akvarell 2012. Motivet på målningen är hämtat från filmklassikern Nosferatu från 1979 med Klaus Kinski.

Lars Lerin också är en produktiv författare. Hans bok En liten konstnär (2009) är en vandring i text och akvarell genom barndom, ungdom och vuxenliv. Bleknade fotografier från 60-och 70-tal får ett extra skimmer omvandlade till akvareller. Men mest tagen blir jag av hur Lerin skriver att han förstår att det var av kärlek som hans föräldrar kämpade mot hans intresse för andra killar och hans vekhet: “Samtidens normer förblindade” skriver han om föräldrarnas syn, och fortsätter: ”Om jag inte ägt en sådan inre styrka hade jag kanske dukat under för den kärleken”.

En viss mängd ljus

Utställningen En viss mängd ljus visas på Malmö Konstmuseum till 27 maj. Visningar söndagar 13.00.

Filmen Naken för dig planeras att visas i SVT.