För fem år sedan uppmärksammade vi författaren Martin Ekman som då släppte krimromanen Nemesis där huvudpersonen, kommissarie Steen, är gay. I juni 2020 släpptes den, något reviderad, som ljudbok och som e-bok, och nu den 5 maj, kommer uppföljaren Mörkerseende, som ljudbok och e-bok.

Berätta om Kommissarie Steen, vem är han?
– Mårten Steen är en Örebro-kille som blev kvar i Stockholm efter polisexamen. Dels för att han inte hade mycket i Örebro att komma tillbaka till, dels för att det var mycket lättare att vara bög i huvudstaden än i en medelstor stad. I första boken råkar hans pappa ut för en stroke och han åker tillbaka till Örebro för att vara med sin familj. Detta slutar med att han tar över sin pappas jobb som chef för roten för grova brott på Örebropolisen ”bara” 35 år gammal. I första boken gör jag ingen sak av hans sexuella läggning. Jag vill normalisera och bryta fördomar. Han träffar en barndomskompis, som också återkommit till staden och de förälskar sig, blir ett par.
Hur har mottagandet varit?

– Bra. Jag har hört är att det är befriande att han är gay, men att det inte görs någon sak av det utan är något helt naturligt, vilket också var min mening. Polisväsendet har en bra bit kvar i sin fördomsfrihet för framförallt homosexualitet hos män.

Hur menar du?
– Under mina 13 år som polis träffade jag många lesbiska kvinnor inom polisen men ingen homosexuell man. En slump eller en arbetsmiljö som hindrar att man uttalar vem man älskar? Det är jag inte säker på,  men mycket av jargongen inom polisen talar för det senare. Jag tror att det blir bättre ju mer föryngring polisen genomgår. De äldre generationerna har generellt mer fördomar och förutfattade meningar och mindre acceptans, det har jag sett på flera sätt. Yngre och nya kollegor hade och har oftast en annan inställning, men inte alltid. Det finns mycket kvar att jobba med, tror jag. Att låta huvudpersonen i en svensk kriminalroman, en chef över en rotel, vara gay var ett av mina sätt att agera för detta.

Om böckerna skulle bli film/serie, vem skulle spela Steen då?
– Jag har i huvudet hela tiden sett Jonas Karlsson som Mårten Steen. Han är lika gammal som jag och Mårten är, i alla fall i böckerna något yngre, men jag vidhåller detta val, i alla fall för egen del (skrattar). Och kanske Maria Lundqvist som Steens kollega och nära vän Anna-Lena.