Pekka Heino, du höll ju i QX bokevents förra året, nu har pandemin satt stopp för det men nu har du startat med författarmöten på ditt instagram. Hur väljer du ut de du ska intervjua?
– Det gör jag i samråd med förlagen. Oftast ger de mig ett konkret förslag eller en lista på aktuella böcker och så får jag känna efter vad jag går igång på. Ett trevligt samarbete, eftersom de verkar uppskatta mitt sätt att intervjua.
Vilka gäster har du hittills haft och hur har det varit?
– Det har varit väldigt blandat, vilket är roligt, men den som jag vill nämna är Sara Lövestam. Hon är min stilistiska idol och hennes nya bok, Ljudet av fötter, är så bra, så det kändes fint att få göra ett väldigt personligt bokprat med henne.
Och ikväll kl 18 blir det prat om Drottning Kristina har jag förstått…
– Ja, en roman med historiskt tema Lejonburen av Ulrika Kärnborg. Jag måste väl fråga vad som fascinerar henne med denna gayikon som ständigt dyker upp på nytt. Jag gillar böcker där jag, som läsare, placeras in i en helt annan tid och på nya platser.
Har du någon drömgäst..?
– Nej, att drömma om gäster leder ofta till besvikelse, känner jag. Det är nog som med alla tv-program jag gjort, att det är först när personen ifråga sitter där och vi pratar, som jag inser att jag borde ha drömt om att möta honom eller henne.
Okej, vi behöver hålla distans ett tag till, kan du tipsa om ett par böcker nu i vad som (förhoppningsvis) verkar vara sluttampen av den här pandemin?
Himlabrand, av Moa Backe Åstot, om en ung samisk pojke, tillika renskötare, som inser att han är kär i bästa killkompisen. Shuggie Bain, av Douglas Stuart, om en skotsk liten gosse som förstår att han inte är som de andra grabbarna.
…av alla böcker du läser, finns det nån bok som du känner ”gör en film av den här boken NU”, och vilka ser du isåfall i rollerna?
Peter Sundbergs utmärkta Låt mig bara vara din, om före detta hockeyproffset som återvänder hem till Sverige från New York och tar itu med de där gayvibbarna från tonåren. Och det måste väl finnas någon Skarsgård på tillväxt som kan spela huvudrollen.