Patrick, du har skrivit boken Mr Pink – Femtio nyanser av rosa, vad handlar den om?
– Den handlar om Mr Pink som är en rik entreprenör inom förlagsvärlden, född in i en förmögen familj med anor från England. Han vill hämnas en gammal oförrätt och använder konstförfalskningar och teknologi för att nå sitt mål. Mr Pink träffar på journalisten Andreas och han blir intresserad av honom. Detta gör att Mr Pink börjar fundera över sitt liv.
– Det är inte Dostovjeski eller Franz Kafka, Mr Pink är snabba kalorier och lättuggad underhållning. Jag kallar den för en ”guilty pleasure” som med fördel kan avnjutas med bubbel och choklad.
Femtio nyanser av rosa är undertiteln, det låter lite som en annan boktitel, en uppenbar flört med den boken?
– Ursprungstiteln är Mr Pink. Det var det svenska förlaget, Tallbergs Förlag, som kom med idén att ha den här undertiteln. Det är väl ett sätt för läsaren att förstå vad det är för slags bok även om det är långt ifrån en karbonkopia av Fifty Shades of Grey.
Vem är denne Mr Pink skulle du säga?
– Han är på sätt och vis en sargad själ, känslomässigt sårad och som vill hämnas. Jag skulle också kalla honom för en sökare. Mr Pink är också driven och envis och när han har bestämt sig för något är det bäst att inte ställa sig i hans väg.
– Jag inspirerades mycket av åttiotalets såpoperor som Dallas och Dynastin. De var ju over the top, så jag skapade en person som har makt, alldeles för mycket pengar och som inte drar sig för att tänja på gränserna för att få det han vill ha. I slutet av boken får läsaren en förklaring till varför Mr Pink blev den han är.
Var kom idén ifrån?
– Det började med att min vän Irina som bor i Folkestone berättade om böckerna Fifty Shades of Grey, och visade mig första filmen. När film nummer två och tre kom ut flög jag till England så att vi kunde se filmerna tillsammans. Det var Irina som sa, varför skriver du inte en liknande bok men för en gay-publik? Fifty Shades of Grey but Gay. Tanken snurrade i huvudet ett tag, och så en dag när jag satt i bilen funderade jag på vad skulle en gay Mr Grey heta? Mr Pink så klart.
I beskrivningen av boken på hemsidan låter inte Mr Pink speciellt sympatisk, en långsint sociopat på jakt efter hämnd och som använder sex för att manipulera andra….
– Mr Pink är inte enbart ond. Han bryr sig om de människor som står honom närmast. Han är både ljus och mörker som alla människor fast mörkret i honom är lite mer påtagligt. Skådespelare brukar säga att det är mer intressant att spela en karaktär som är ond än en som är god. Jag tycker att det är lite samma som författare, att det går att göra mer med de mörkare karaktärerna.
Är det mycket – och lika avancerad – sex i Mr Pink som i Fifty shades of Grey?
– Jag har aldrig läst böckerna, bara sett filmerna. Jag vet inte om det är lika mycket sex men sex finns definitivt i Mr Pink. Om det är avancerat sex? Utifrån perspektivet av filmerna skulle jag säga att Mr Pink är något mer vanilla än Mr Grey.
Har du träffat på Mr Pink i verkliga livet?
– Ja, han finns i många versioner i Londons designvärld och i Hollywoods gay-elit bland annat. Jag kan även se honom ibland när jag tittar mig själv i spegeln. Varje karaktär i boken har fått låna drag från personer som jag har mött.
Den här boken gavs först ut på engelska för ett par år sedan, hur kommer det sig at du först skrev den på engelska och att den ges ut på svenska nu?
– Dels beror det på att idén till boken kommer från Irina som bor i England. Jag fick skriva på ett språk som hon förstår. Ett annat skäl är att jag har bott i England och lustigt nog tycker jag det är enklare att skriva på engelska. Skriven av en svensk på engelska för att sedan bli översatt till svenska. Jo, det är lite bakvänt.
Har du funderat på att den ska bli film en dag och vem som skulle spela Mr Pink? Och vem som är Andreas?
– Jag hade gärna sett Mr Pink som film eller som en miniserie på till exempel HBO. Min mentor vad det gäller skrivande heter Richard och bor i New York. Han ser Mr Pink spelas av Michael Fassbender. Så den bilden av Mr Pink har fastnat i mitt huvud. Jag hade gärna sett Josh Duhamel som Andreas, mycket bara därför att jag tycker att han är snygg. Michael Fassbender tillsammans med Josh Duhamel. Jag kan tänka mig tråkigare saker.