Vad innebär det att vara lesbisk idag, och hur har det sett ut om vi blickar bakåt i tiden? Det är några av frågorna som ställs i en ny humorshow på Malmö Stadsteaters scen Intiman. Felicia Ohly har skrivit manus och ser fram emot att bjuda på såväl igenkänningsskratt som några tankeställare när showen Varför älskar ingen de lesbiska? möter publiken på WorldPride ikväll.

”Varför älskar ingen de lesbiska” är verkligen en titel som fångar uppmärksamhet. Hur föddes den frågan?
– Frågan uppkom faktiskt i ett samtal när vi pratade om vad vi skulle göra under WorldPride. Det kom upp en massa roliga idéer, som inte alls hade med lesbiskhet att göra. Då var det någon som sa frustrerat, ”men… varför älskar ingen de lesbiska? Varför får inte vi vara de roliga?” Och det tyckte jag var så himla roligt. Vi kände att i den frustrationen fanns det en nyckel till humor.

Kommer man att få några svar under showens gång?
– Jag vet faktiskt inte. Jag tror inte man kommer få några svar? Jag tror man kommer få en upplevelse som kanske förändrar hur man ser på frågan. Men vi är inte ute efter att ge ett svar.

Ur föreställningen Varför älskar ingen de lesbiska?

I programbeskrivningen står det bland annat: ”Vi ger er Lindsay Lohans tvivel och Selma Lagerlöfs vilda nätter”. Det här vill jag veta mer om.
– Lindsay Lohan och Selma Lagerlöf har ju så mycket gemensamt! Det här är en humorföreställning som byggs upp av en rad sketcher, som på olika vis undersöker ”varför älskar ingen de lesbiska?” Så som vi gör det i föreställningen finns det både glädje och sorg i både Selma Lagerlöfs och Lindsay Lohans respektive relationer till lesbiskhet, trots att de ser lite olika ut. Lindsay är ju inte lesbisk, sen tolv år tillbaka, utan heterosexuell. Det är kanske framför allt hennes ex Samantha Ronson som den sketchen handlar om. Och via Selma Lagerlöf får vi också lära känna hennes älskarinnor.

Jag skulle gärna se många bögar i publiken, det vore väldigt roligt!

Dramatiker Felicia Ohly

Vem är målgruppen, och vem skulle vara den ultimata gästen i publiken?
– Jag tror den ultimata gästen är någon som själv har en relation till lesbiskhet eller till HBTQ+communityt överlag. Det finns en del skämt som kommer gå över den heterosexuella publikens huvud. Men det är också en så pass varm och inbjudande föreställning, så man kan ha behållning av den även om man kanske missar vissa saker. Självklart kan även bögar gå och se den! Vi har till och med en karaktär som är bög. Jag skulle gärna se många bögar i publiken, det vore väldigt roligt.

Kanske en kontroversiell fråga: är flator roligare än bögar?
– Haha! Hmmm, ja det här är verkligen en kontroversiell fråga. Jag måste ändå säga – ja! Det är lite komplext det här, med humor och så, men jag tycker flator är generellt sett roligare än bögar. Men inte alls lika uppskattade för det. Jag tycker också bögar är extremt roliga, jag uppskattar bögar extremt mycket. Men just den här grejen är ett stående tema i vår föreställning (skratt).

Hur känns nu det inför premiären på WorldPride?
– Det känns overkligt. Jag känner mig så oerhört tacksam över att få vara del av det programmet, som är så fantastiskt trots pandemin. Det är en ynnest att få möta den publiken som kommer vara i Malmö och Köpenhamn.

Varför älskar ingen de lesbiska? spelas på Intiman 13 aug – 21 aug 2021 under World Pride, samt den 22 april – 14 maj 2022.