Malmö Queer Film Festival: World Pride Edition rullar parallellt med Pride på biograf Panora från 12 till 22 augusti. Där väntar 46 filmföreställningar, varav 15 följs av samtal med filmskapare. Festivalen utlovar ett brett program med tematisk mångfald och film från hela världen. Se om älskade HBTQ-klassiker som Orlando och Blå är den varmaste färgen eller upptäck flera nya filmer med nordisk premiär.

Osäker på vad du ska se? Anders Helmerius, verksamhetsledare på biograf Panora, tipsar här QX läsare om 6 utvalda favoriter i programmet.

Muxes: Zapotekas tredje kön
”Två kortfilmer och ett samtal som lyfter oss ur den västerländska kontexten och ger begreppet queer en ny dimension. En berättelse och ett efterföljande samtal med Lukas Avendaño (muxe, konstnär och socialantropolog) som verkligen gör en på förhand nyfiken och nyfikenhet är som bekant en fantastisk egenskap gentemot fördomar.”

Prelle: In My Own Voice
”Underbar, hoppingivande och livsbejakande berättelse om en ung kaxig Ricke som går sin egen väg i livet. Programmet innehåller hela 11 filmer om queera tonåringar runtom i världen, men detta är den enda gång du träffar huvudrollen på plats på Panora.”

Welcome to Chechnya
”Tillsammans med bland annat Our Dance of Revolution är detta en av festivalens viktigaste filmer. En viktig påminnelse om att världen är större än lilla Sverige, att kampen om att få vara sig själv på många håll i världen är en kamp om liv och död och hur viktigt det är med global solidaritet.”

Our dance of Revolution
”En ögonöppnande dokumentär om Torontos svarta queerhistoria som visar på diskriminering inom communityn och som skildrar en enastående kamp för rättvisa och synlighet. Programmet innehåller flera filmer av, med och om svarta HBTQI+ personer. Ser gärna en aktiv publik på det efterföljande samtalet till denna film och efter Welcome to Chechnya.”

Bloodsisters: Leather, Dykes and Sadomasochism
”25-års jubileum för denna befriande historiska dokumentär om queera rebeller och radikal lesbisk sexualitet. Bara för nästa generation att ta vid… Kanske kan regissören Michelle Handelman på det efterföljande zoom-samtalet med Page 28:s Lou Mattei bidra med uppslag.”

The Wound
”Precis som med Muxes rör vi oss nu utanför det välbekanta. Ur ett spännande, unikt och tabubrytande afrikanskt perspektiv skildras i detta drama en berättelse om kärlek och att bli vuxen. Vilket är lika knepigt över hela klotet, oavsett vem du är.”

Läs mer om Malmö Queer Film Festival på den officiella sajten