Lune går sista året i gymnasiet och försöker hålla ihop livet med allt vad det innebär. Fest, ångest, skola och sorgen efter sin pappa som gick bort för två år sen. När hon träffar Klara, den vackra bloggaren som precis har börjat ettan på samma skola, blåser känslorna upp som en orkan.

Så inleds Nike Krantz hyllade debutroman, och även monologföreställningen med samma namn – Klara Livet – som på måndag får premiär på Ö2 Scenkonst i Stockholm.

– Lune tycker att Klara är perfekt, och känner att hon har svårt att matcha hennes perfektion, berättar producent Lovisa Lilienberg för QX.

– Föreställningens teman är många och angelägna. Det är i första hand en kärlekshistoria – den första, svindlande kärleken som tar en med storm. Det handlar också om förlust – Lunes pappa gick bort för två år sedan och Lune bearbetar fortfarande saknaden av honom. Samt psykisk ohälsa – vid ett antal tillfällen kommer publiken få ta del av Lunes konversationer med sin psykolog.

Vad var det i Nike Krantz debutroman som fångade ditt intresse?

– Det är en fantastisk berättelse! Den föll vi alla på teatern för. Det som också fångade oss var det poetiska språket i Nikes roman. Att hon sedan gav ut den vid bara 22 års ålder är extra roligt för Ö2 Ung. De faktorerna i kombination gjorde att vi lät boken bearbetas till teatermanus.

Enligt författaren själv så är boken ingen komma-ut-historia. Att det är just två tjejer som blir kära i varandra kommenteras inte – hur har ni tänkt kring det?

– Den samkönade kärleken är en självklarhet. Precis som du säger är det ingen komma-ut-historia. Huvudsaken i berättelsen är inte att kärleken är samkönad – det är att den första kärleken är stor, svallande, stormande, och konsekvenserna av det. Känslorna står i fokus, och de är ju samma oavsett kön på avsändare och mottagare av kärleken.

Vet vi om Klara livet är en självupplevd historia?

– När vi frågar romanförfattaren ler hon finurligt och säger att det är fiktion med inspiration från verkligheten.

Berätta, vad är Ö2 Ung?

– Ö2 Ung är Ö2 Scenkonsts plattform för de lite yngre scenkonstnärerna. Ö2 Ung består av en samling skådespelare, tekniker, dramaturger och regissörer. Gruppen, som i dagsläget består av 6 personer, skapar angeläget innehåll för en yngre publik. Klara Livet är en föreställning som passar målgruppen från gymnasiet och uppåt.