Med sin fotoutställning Fri att älska vill Yvette Helgesson visa att allas kärlek är lika självklar. Kärleksfulla foton på homosexuella par ställs nu ut på S:t Lars kyrka i Linköping, lagom till den kommande Prideveckan i september.

Yvette Helgesson har foto som sin stora hobby. Det är ett intresse som växt fram under hela livet och blivit allt mer seriöst sedan hon fick egna barn. Hennes nya utställning Fri att älska började med en vision:

Fri att älska växte fram när jag fick en bild på näthinnan som jag inte kunde släppa. Det var två män under en ek. Jag ville fånga den här ömma och fina känslan, berättar hon.

Via en arbetskollega mötte hon ett gaypar från Malmköping, och fick förverkliga bilden – den första som togs till utställningen.

Yvette har även fotat regnbågsfamiljer med barn, för att förmedla ett budskap om att det är samma kärlek och glädje som i vilken annan familj som helst. Utställningen som just nu visas på S:t Lars kyrka i Linköping fokuserar däremot enbart på bilderna med kärleksparen.

– Det är jättekul att kyrkan vill ha ett samarbete, och stort för hela HBTQ-världen. Jag frågade prästen, ”är det öppet för de här budskapen idag”? Då sa hon, ”det är det inte i alla kyrkor tyvärr, än”. Men Linköping är väldigt duktiga med Pride, det syns i hela stan. För prästen var det bara självklart med mina foton i deras kyrka.

– Folk säger att budskapet och känslan förstärks av lokalen. Det är något fantastiskt där inne, berättar Yvette.

Linköping Pride 2021 äger rum 6-12 september. Den 5 september kommer Yvette Helgesson och flera av paren finnas på plats i S:t Lars kyrka för att prata om utställningen.