Robert, du ska äntligen bjuda in till föreställningen Dragshow, berätta, vad är detta?
– Det är en mörkt gnistrande enmansdrag- show av sällan skådat slag där jag manar fram mina inre dragdemoner, den ena galnare än den andra. Mina dragförebilder har jag hämtat ur österrikiska barnböcker, Klubbstockholm, västgötska kyrkor, svensk folkdanshistoria och NK:s sminkavdelning. Jag har skrivit manus och låttexter, gjort scenografi och tillverkar kostymen framför publiken av återvunna material och gamla outfits. Lika kaosigt och oförutsägbart som mitt eget kostymförråd. Det blir en inblick i hantverkets hemligheter och en mörkt glittrande lovsång till krönta egon, fallna själar, billiga mascaror och tidens förgänglighet.
Ute i stugorna är ju drag väldigt förknippat med After Dark, men det här låter som något helt annat…
– Minst sagt! Och för att inte göra någon After Dark-fantast besviken har jag Hans Marklund som showöga för föreställningen. Han började ju sin bana som dragqueen i Surprise Sisters och har sedan dess regisserat flera av After Darks succéer.

Jag har skrivit manus och låttexter, gjort scenografi och tillverkar kostymen framför publiken av återvunna material och gamla outfits

Du har ju den framgångsrika podden Drottningmötet där du möter dragqueens som gjort avtryck i Sverige genom tiderna, är det här en slags fortsättning på ditt dragutbildande?
– Det kan man säga. Jag kan inte begripa att ingen intresserat sig mer för utövarna av svensk dragshow tidigare! Så många rika liv med drömmar, besvikelser och glittrande överlevnad som gjort att jag inte kan sluta intervjua. Och både podden och föreställningen hör tätt ihop. Den här hösten är jag tjänstledig från Stadsteaterns fasta ensemble för första gången på tio år och då tog jag chansen att skapa en dragföreställning och ge mig ut på turné!
Svår fråga, men vad är drag för dig?
– Taxi, Resorb och Swish. Nämen, drag är ett fantastiskt verktyg att upphäva tiden och sätta sig själv och omgivningen under lupp.
Vad hoppas du publiken ska ta med sig när man lämnar föreställningen?
– ”Idag drottning, imorgon död” är undertiteln på föreställningen och för mig är det både en insikt och en uppmaning. Många har gått före och många kommer gå efter oss. Det gäller att dansa så länge klackarna håller!

Här kan du se Robert Fux ”Drag”:
13/11 Vara, Vara Konserthus. 16/11 Malmö, Palladium. 18/11 Kalmar, Byteatern. 28/11 Stockholm, Södra Teatern. 1/12 Göteborg, Stora Teatern.

Om du vill se föreställningen i Stockholm tillsammans med QX kan du boka med en QX-kod så bjuds du dessutom på förmingel. Klicka HÄR!