Lagom till att Julian Assange skulle ha utlämnats till Sverige från Storbritannien för förhör släppte debattören och författaren Oscar Swartz boken ”A Brief History of Swedish Sex”. Även om boken tar upp Assage-fallet och lyfter det i sin marknadsföring, är det ett bredare grepp på svensk sexualpolitik som Swartz tar.
Bilden av Sverige som den fria sexualitetens hemort på jorden lever till dels kvar i mytbildningen. En myt som de som tar sig hit för att uppleva den blir djupt besvikna av att få vederlagd.
Genom att läsa gamla tidningsartiklar och hur politiker och andar offentliga personer uttalat sig i sexualpolitiska frågor från 60-talet och till dags dato följer han hur synen på sexualitet, manligt och kvinnligt, vad begreppet våldtäkt omfattar och hur den svenska synden krympt ihop till en fantasi, eller möjligen förhoppningsfullt tema på en Pride-festival.
Via Amazons Kindle-utgivning, dvs digital utgivning, har Jonathan Gregory valt att distribuera sin första roman, ”Nice People”.
– Den utspelar sig i Sverige och är en gay romans men en massa drama, sex och en mycket stor hund, berättar Gregory för QX.
Gregory berättar vidare att han skrivit en skandinavisk kombination av ”Queer as Folk” och ”Tales of the City” där ensamvargen och serietecknaren Josh Reid möter den norrländske unge killen Timo Eklund som sökt sig till storstaden för att leva ut i ett rus av party- och sex. De två möts då Josh räddar Timo från att frysa ihjäl i ett iskallt Stockholm. Mötet mellan dem vänder upp och ned på deras liv. Berättelser om bögliv i Stockholm och Sverige är knappast något vi är bokskämda med så Greorys bok är bara av det skälet välkommen. Med sitt perspektiv av att i vuxen ålder ha flyttat till det kylslagna Stockholm har han en blick som ser på staden såväl med ett inifrån- som utifrånperspektiv. Spännande för oss men också för en internationell läsekrets.
Bägge böckerna är skrivna på engelska och finns enbart att ladda ner digitalt för under 10 dollar vardera (va 65-70 kronor beroende på valutaflytandet). Hög tid att fixa läsplattan alltså!


Jonathan Gregory

Nice People” på Amazon”


Jonathan Gregory

”A brief history of Swedish sex” på Amazon