Den 26 oktober kom boken Helix, en ”pusseldeckare på speed” av Benjamin Andrée, journalist och innehållsproducent, och marknadsföraren Alexandra Appelqvist.  Storyn, som är den första i Adrian Lind-serien, bygger löst på från Agatha Christies ”Mordet på Orientexpressen” och har lånat från populärkulturella verk som Den Store Gatsby, Eyes Wide Shut, Twin Peaks och Basic Instinct. I centrum står ett stort födelsedagsfirande i ett lyxigt penthouse i Helix, i ett av Norra Tornen i Stockholm. Där bor Bernhard och Jason med deras älskare Ramon, som de hittade i Sitges, och under festen försvinner en känd influencer. En av gästerna, den 34-årige journalisten Adrian, som har ett förflutet med Jason, dras in i fallet.

Adrian Lind är reporter på Nyhetsbladet, singel som ligger runt via appar, men drömmer om kärleken. Han har en son med en lesbisk kurskamrat, och jobbar nära kollegan Valeria, en karltokig kvinnlig motsvarighet till Becks Gunvald Larsson.

– Vi hade bestämt oss för att ha en svennig bög, men absolut inte torr, berättar Benjamin Andrée, och fortsätter:

–  Han är 34, inte ful och rör sig i vissa kretsar, så det vore konstigt om han inte hade sex. I den första versionen hade han vissa fetischer, men de ströks. Kroppsvätskor som utbyts är tydligen superkänsligt att skildra i skrift (skrattar).

Han berättar däremot om en het Call Me By Your Name -inspirerad scen som är med, samt en erotisk lek där kalsonger återanvänds.

– Men vi insåg också att allt inte behöver skrivas ut, det blir hett ändå.

För deckarduon var det självklart att ha en homosexuell protagonist i centrum, utan att göra en grej av det.

– Adrian är bög, det bara är så. Och så har det varit för mig, jag har liksom aldrig satt mig ner och kommit ut för nån. Jag har bara pratat om det som att det är helt naturligt, ”det här är min kille” liksom.  Men jag fattar att jag levt i en skyddad värld i Stockholm. I mindre städer är det inte lika lätt och kan vi dra ett litet strå till stacken genom att normalisera och med självklarhet skriva om en bög så gör vi det.

Tanken är att bok-serien ska släppas över hela världen, kan det bli fråga om att vissa gay-element klipps bort till vissa marknader?

– Det kommer vi aldrig släppa igenom, för det är en central del i vår story, och det är väldigt viktigt att bidra till att normalisera och visa upp olika typer av människor och familjekonstellationer. Planen är att det blir mer fokus på Adrian och hans son, som han har med en lesbisk kurskamrat, i den andra boken och i den tredje boken hittar Adrian kärleken.

Han fortsätter:

– Vi gör inte ”en Jonas Gardell” som gör samhällsnyttig och historisk gärning genom sina böcker. Det här är främst underhållning. Men det är ju kittlande att sprida det här utomlands, och det är ju roligare att leka i bögerivärlden och få visa den för människor som kanske inte har inblick.

Det var efter att Benjamins sambo Jonas bjudit in grannen Alexandra på inflyttningsfest som de började ta hundpromenader. Där och då växte ett gemensamt projekt fram.

– Jag är besatt av deckare och Alexandra hade gett ut egna böcker tidigare, och vi klickade direkt. Jag skriver grundstoryn, rakt på sak, och hon gillar måla ut, och har ett fantastiskt språk.

Benjamins författande polare Mia Törnblom uppmuntrade den nybildade duon att skicka manus till bokförlag och inom kort startade ett budkrig mellan sex-sju förlag. Fyra månader senare hade Benjamin och Alexandra signat ett lukrativt rekordkontrakt på tre böcker med världens näst största bokförlag.

Att den utspelar sig i Helix beror på att Benjamin bodde precis vid Norra Tornen.

– Jag bodde så jag kunde se rakt in i husen med dess stora fönster och fascinerades av vad jag såg i huset. Det var alltifrån bråk till sex, och det kittlade att ingen visste vad grannen samtidigt höll på med. Det är som en egen liten värld.

Deckarduon har hela tiden tänkt filmiskt och när Helix filmas (mer en fråga om när snarare än om enligt Benjamin), så har de redan rollerna klara.

– När vi visste vilka karaktärerna var så skrev vi ut bilder på olika skådisar för att ha bilden klar för oss.  Martin Wallström, är Adrian, snygg och med en blick som Adrian. Valeria är Aliette Opheim eller Alida Morberg, och Magnus Krepper är Bernhard. Han har nåt knulligt djuriskt över sig och skulle göra Bernhard bra, som går runt i rökrock och gör en ”Sharon Stone” i en scen. Gabriella Storm, som är en härlig åttiotals-schlagerdiva i zebrakläder, borde göras av Lena Philipsson. Hon var fantastisk i tv-serien Torpederna.

Och apropå skådisar, skådespelaren Ola Rapace har nyligen läst in ljudboken.

– Allt föll på plats när vi hörde honom läsa. Boken innehåller så mycket bögerier, glamour och tantsnusk att det blir en bra balans med en manlig inläsare. Och Ola har flera olika sidor, en mjuk och gullig, och en mörk oberäknelig sida, precis som vår story.

Efter budkriget om Helix och dess uppföljare, då ett mycket generöst avtal var klart, insåg Benjamin att han antagligen inte behöver jobba mer. Dessutom väntar nya förskott för varje land där böckerna ska ges ut.

– Men jag vill jobba, och lära mig nya saker, så nu ska jag plugga manusskrivande för film. Det kommer vara bra att ha i bakhuvudet när vi skriver fortsättningen.

Har du unnat dig nåt? 

– Jag ville först inte se summor för det betydde att vi har ett jobb framför oss (skrattar). Sen köpte jag en klocka värd en årslön, men den lämnade jag tillbaka. Det kändes onödigt. Jag är glad att jag är lite äldre när jag debuterar för om detta hänt när jag varit 27 så hade jag väl köpt en Porsche och en ICA-kasse kokain (skrattar). Nu är jag hemma med Jonas på fredagskvällarna, har respekt för deadlines och gillar spelkvällar med vänner.

Benjamin och hans sambo Jonas har ett par i över 21 år. De träffades på Qruiser och efter tre dejter flyttade de ihop.

–  Den dagen man inte tror att gräset är grönare på andra sidan, så faller det mesta på plats. Det är klart det finns stunder man vill döda varandra men när man är äldre inser man att det är ganska onödigt med drama. Jag spar det till böckerna (skrattar).