Verket Lesbisk Häxhora i Gårda väcker känslor bland göteborgare. Den enorma graffitimålning är signerad Carolina Falkholt, som i Stockholm gjorde sig känd 2018 för att måla en enorm blå kuk på en gatukonstvägg på Kronobergsgatan. Efter klagomål från grannar målades verket dock över efter bara en vecka.

Den blå jättepenisen på Kungsholmen.

– Lesbisk Häxhora är en väggmålning gjord med sprayfärg och är ungefär fyra våningar hög. Det är en person som twerkar och gör yoga in i en blomma, eller så kan man tänka att det är en fitta som hon går in i och den världen som finns där inne. 

"Lesbisk häxhora" som nu syns i Gårda, Göteborg.

Namnet ”Lesbisk häxhora” är bland annat en hommage till lesbiskhet och för att hon gillar tematiken kring begreppet häxor.

– Nu när det finns så många Sverigedemokrater som vill ta över och ta över public service så är det viktigt att lesbiska konstverk finns som motpol till fascismen. Den här häxhoran vill bryta ner patriarkatet och fascismen, och hon jobbar för det med sin twerkdans på väggen. Att hon visar fittan är en historisk akt som heter anasyrma vilket delvis är en krigshandling som används för att skrämma fiender i krig. Men som även är en handling för att bringa någon ur fattning, väcka förvåning, för att få någon att skratta eller för att lätta på någons sorg.

Pengarna går till yogaterapi för transpersoner

Carolina berättar att hon har fått mycket feedback på verket, både fantastisk och fasansfull.

– Det finns så mycket olika tolkningar när man gör konst i det offentliga rummet, och jag kan inte styra över hur målningen uppfattas.

Beställaren av konstverket är Skanska och en del av arvodet som Carolina erhållit har hon donerat till en verksamhet som jobbar med yogarehabilitering riktat till transpersoner och kvinnor som blivit utsatta för sexuella övergrepp.

I Stockholm minns många den blå kuken på Kungsholmen som ju också upplevdes som provocerande, precis som vissa uppfattar den Lesbiska häxhoran i Göteborg. Varför tror du att könskonst är så laddat?

– I vissa delar av samhället ser man sex och sexualitet som något privat som ska hanteras inom hemmet. Hur vi ser på sex går till viss del att jämföra med hur det är i Ryssland, där homosexualitet inte får synas i det offentliga men det är okej att vara det om man håller det privat. Dessa tendenser är här speciellt riktade mot kvinnor. Påtalar kvinnor sin sexualitet blir de genast ett objekt för den manliga blicken

Trots en del kritiska röster tänker Carolina måla fler fittor, och hon kan även tänka sig fler kukar. Om hon får tillgång till en ”kukig vägg”.

– Intuitiv feminism är min metodologi och min metod är graffiti, spraymålning, linjeteckning och musik. Det här är inte slutet för den forskande lesbiska häxhoran. Det har bara börjat.