För den inbitne ”homosamlaren” är höstens moderna auktioner kanske inte det bredaste av smörgåsbord. Visst finns här en Tove Jansson, men i form av en lite småtrist stilleben, olja på duk. En gåva 1955 till Janssons brittiske förläggare med ett utrop på 35- 40 000på Auktionsverket.
Och här har en Warhol med Goethe motiv smugit sig in liksom hos Auktionsverket fem Madeleine Pyk varav en kanske kan fantiseras ihop till ett kärleksporträtt mellan två herrar. I annat fall kan man lockas av det franskt romantiska med de två bärandes varsitt pain riche. Bukowskis svarar med tre verk av konstnären varav ett, ”Café de Vins Biqueurs”, får frankofilen att bli suktad.
Men tveklöst är det Nils von Dardels franska flirt som sticker ut denna höst. Hos Bukowskis har man tagit hjälp av Dansmuseets Erik Näslund för att berätta om denna akvarell, 22 x 28 cm, från 1915, liksom berätta om hur han blev uppskattad av herrar i den franska huvudstaden:
Att han var en attraktion som utövade stor lockelse inte minst på andra herrar framgår av ett annat brev till vännen Rolf: ”Nu på morgonen har jag promenerat i solskenet i min blå kostym … Alla vände sig om och tittade efter mig så att nu känner jag mig rätt pigg. En herre var nog fräck att gå en lång stund tätt efter mig. Han dröp av då jag gav honom en gemen och ilsken blick.
Är det måhända intryck från dessa promenader som von Dardel illustrerar i ”Parisergata”, där en ung blåklädd man sitter fräckt bakåtlutad i droskan som passerar där men mustaschprydde gentlemannen spatserar fram.
Vännen Rolf som Näslund citerar är alltså Rolf de Maré : ”Den unge aristokraten, barnbarn till Wilhelmina von Hallwyl, blev 1912 Dardels intime vän och hans mecenat. Med sina goda kontakter i Paris hjälpte Dardel i sin tur honom att bygga upp en enastående samling modern konst, som i dag delvis finns på Moderna Museet i Stockholm.
Utropet på 160 – 180 000 borde kunna passa en konstsamlares plånbok trots det inte helt bombastiska formatet.

Nils von Dardel: Vattenfallet

Bombastiskt är dock von Dardels Vattenfallet som ännu inte getts ett utropspris. En berättelse om livstrappan målad kring ett vattenfall där ett bisexuellt temat kan tolkas in då den unge mannen träffas av Amors pilar (?) och friar till flickan, medan en annan yngling gråtande lämnar frieriet. I mitten av verket står en kvinna och en man som ser måttligt lyckliga ut, en yngling står naken framför två lättblasé damer, en flicka försöker med håv fånga den fjäril en ung man sträcker sig efter. Överallt verkar ynglingen få en kvinnas uppmärksamhet utan att helt lyckas. Vem vet, kanske var det inte Amors pilar som sköts då ynglingen valde flickan framför den gråtande pojken?
Karl Asplund har i sin biografi över von Dardel utsett denna målning från 1921 till ett av konstnärens huvudverk som mäter 113 x 145 cm.

GAN: Fotboll

För fotbollstokiga svenskar är det nog snarare Gösta -Adrian Nilsson som har något att locka med denna höst. På Bukowskis finns t.ex Fotboll, gouache och akvarell 19 x 10,5 cm, med utrop på 60 – 80 000. PÅ Auktionsverket finns den mer skissartade Konstruktion, i tusch och blyerts, 20,5 x 24,5, med utrop på 30 – 35 000.
Auktionsverket har sju verk av GAN, och ett där Erik Olson ristat in sin signatur ovanför GANs.

Gösta Adrian-Nilsson, GAN: Dynamik

Collaget Dynamik, 22 x 16,5 cm, utrop 30 – 35 000, är riktigt spännande att kika på. En målning föreställande en naken dam beskådas av en blick som försetts med texten ”lögn”. Lögn är ritat över bilden och orden dumhet, fräckhet och impotens pekar mot den. Längst ned i bilden utropar konstnären förhoppningsfullt ”Friskt mod. Framåt march!” med en förhoppning om att konst från nu inte skall vara förfalskande.
Hos Bukowskis finns totalt fem verk där vi i ett, ”Skuggspel (Vårljusskymning)”, anar ett möte mellan två män. Målningen visar bara skuggorna av de två, men visst kommer de snart mötas intill den blomstrande parken. 54x 45 cm, duk på papp-pannå, utrop 100 – 125 000.


Gösta Adrian-Nilsson, GAN: Tjurfäktning

Vad vore GAN utan fotbollsspelare, boxare och – tjurfäktare! Detta manliga av det manliga (?). Gouache på papper, 25 x 32 cm är ”Tjurfäktning” som finns hos Auktionsverket med ett utrop på 60 – 80 000.
Visningarna är nu öppna och auktionerna genomförs nästa vecka på såväl Auktionsverket som Bukowskis.