I november kom första utgåvan av den danska nyhetssajten Homotropolis papperstidning ut i distribution. Därmed får nu Danmark två gratisutdelade tidningar. Sedan flera år har tidningen Out & About getts ut av ett företag som ägs av flera gaybarer i Köpenhamn.
QX frågade en av personerna bakoms ajen Thomas K. Rasmussen om tidningen och sajten.

Vilka står bakom Homotropolis?
– Vi är en liten grupp engagerade personer som det senaste året har drivit Homotropolis som online-media. Efter påstötningar från många i hbt-miljön så har vi nu valt att även komma ut i print, som ett gratisutdelat månadsmagasin.

Vilken rä er redaktionella idé?
– Homotropolis har från början önskat att skapa mer sammanhållning och förståelse internt inom hbt-miljön i Danmark. Vi tycker det är viktigt att bögar, flator, bisexuella och transpersoner aktivt följer med i de utmaningar var och en av oss står inför och vi har redaktionellt velat skapa ett magasin för hela hbt-miljön. Inte enbart för t.ex bögar eller lesbiska. Homotropolis fokuserar på nyheter och då inte enbart från Danmark utan även från utlandet och vi vill lyfta de personligheter som gör skillnad. Vi vill kring detta leverera välskriven kvalité och redaktionellt genomarbetat material. Vi vill också kunna vara kritiska gentemot vår egen miljö genom att vara 100% fristående med full journalistisk kontroll.

Klarar Danmark två hbt-tidningar?
– Det får tiden utvisa men vi hoppas såklart på det. Vi tycker nog att den danska hbt-miljön skall kunna hitta nog med tid för att hinna läsa två tidningar under en månad. Och samtidigt är det stor skillnad mellan oss och den existerande Out & About. Vi har medvetet planerat så att vår utgivning sker två veckor efter Out & About, vilket vi hoppas skall ses som en god idé. Vår profil är mer fokuserad på utlandet och nyheter, medan Out & About ofta har fokus på material om bögar och kulturlivet i Danmark.

Hur distribueras Homotropolis?
– Magasinet kan plockas upp på alla barer och nattklubbar i hbt-miljön liksom hos de flesta föreningar. Vi finns även på bibliotek och i utvalda butiker. Det första numret har vi själva kört ut och det har verkligen varit skoj att resa runt i hbt-miljön med det första numret av Homotropolis.

Hur har reaktionerna varit hittills?
– Vi har fått en riktigt bra feedback från läsare vilket självklart motiverar till att fortsätta. Just nu handlar de stora utmaningarna om att säkra ekonomin och hitta annonsörer, men vi håller tummarna för att det hela skall gå vägen. Vi brinner för Homotropolis och för att bidra till den danska hbt-miljön, så vi hoppas få möjlighet att fortsätta med det!

Förutom distribution via hbt-inriktade ställen i Danmark kan man ladda ner tidningen som PDF via Homotropolis hemsida.