LINKÖPING.

Hej Robin N Spegel – berätta, vad är Lesbisk Makt 2014?
– ”Lesbisk Makt 2014” är ett scenkonsts-installations-nätverks-projekt. Det går ut på att väcka/fånga upp lesbiskhet på olika platser runt om i Sverige. Först genom workshops, lekar, intervjuer och möten med personer som på det ena eller andra sättet identifierar sig med lesbiskhet. Sen är tanken att efter samla ihop alla lesbiska frågor, tankar, erfarenheter och bilder som finns i HELA Sverige – och utifrån det bygga en lesbisk valstuga som ska turnera hack i häl med riksdagspartiernas valkampanjer under 2014.

Behöver lesbiskhet lyftas upp, är lesbiska osynliggjorda?
– Ja. Försök lista alla svenska lesbiska skådespelare till exempel, eller försök lista offentliga ”utkomna” lesbiskor i Sverige överhuvudtaget. Jag har fått frågor som lyder ungefär: ”vad folk gör i sovrummet spelar väl ingen roll – varför måste en hålla på och kategorisera eller gruppera sig/andra, jag tycker att alla kan få vara som de vill?” Mina tankar om den frågan är att det är viktigt att kategorisera sig när en inte är norm för att belysa att en inte är det, för att få känna gemenskap med andra, men också för att en själv och andra som kanske är norm ska förstå att vi inte alla är samma och har samma utgångspunkt. Om vi kan se det så kan vi prata om det, och om vi kan prata om det så kan vi se det ännu mer. Och sen kan vi se jättemånga lesbiska överallt och då kommer vi inte behöva belysa det längre. Då kan alla få vara som de är.

Vad har du gjort på Ung scen/öst?
– Jag har försökt kartlägga det lesbiska Linköping. Jag har träffat en liten lesbisk referensgrupp en gång i veckan, där vi berättat lesbiska historier, tipsat varandra om lesbiska saker och gjort lesbiskhet. Jag har också gjort personintervjuer med lesbiska och besökt olika hbtq-arrangemang som pågått i trakten. Först trodde jag att det inte fanns så mycket lesbiskhet i Linköping men som tur var hade jag fel! Jag har också gjort en interaktiv karta över Linköping som vem som helst kan gå in och skriva in en lesbisk plats på, eller en plats som dom kopplar ihop med lesbiskhet på det ena eller andra sättet.

Vad har du fått för respons?
– Det är väldigt många som har tittat på den här kartan, det är roligt. Jag upplever att de jag möter som berättat sina lesbiska historier eller erfarenheter tycker att det är roligt och att de inte så ofta får berätta om dem. Sen upplever jag att det är jättestor skillnad på om jag presenterar det här projektet för en heterosexuell eller en icke-heterosexuell person. Jag brukar försöka tänka att alla är potentiellt lesbiska, så att jag inte ska tänka fördomsfulla tankar om att heteros inte ska förstå. Men ibland är det väldigt svårt. Ibland upplever jag att en del vill poängtera sin heterosexualitet när jag säger ”Lesbisk Makt” – och då tänker jag att jag inte lyckats kommunicera ordentligt vad jag vill. Men det är ju det här projektet går ut på också. Hitta sätt att kommunicera om lesbiskhet, både mellan lesbiska och icke-lesbiska.

Hur ska du presentera det?
– Ikväll kommer jag tillsammans med TeaterAlterEgo från Norrköping att göra ett lesbiskt performance – för att visa vad jag hållit på med och vart mina tankar om lesbiskhet i Linköping med omnejd står just nu. Det kommer bli lite som en lesbisk skola tänker jag. Med tedrickande.

Vad är din plan nu, hur kommer du gå vidare?
– Nu hoppas jag att min crowdfunding-kampanj ska gå i mål så att jag kan finansiera fler lesbiska besök och kartläggningar på andra orter i Sverige. Det är det som är nästa steg, ta projektet till fler ställen, arbeta med att finansiera, hitta samarbetspartners som skulle vilja göra en lesbisk historieberättarcirkel där just de bor till exempel.


Den lesbiska kartan hittar du här
Robin nås på [email protected]