2018 la Göteborgs Stads hbtq-råd tillsammans med ledamöter från kommunfullmäktige en motion till Charles Felix Lindbergs donationsfond för att skapa Sveriges första hbtqi-monument. Nu ska monumentet ta form på riktigt signerat konstnären Conny Karlsson Lundgren och planeras invigas nästa år.

Hbtqi-monumentet ”Gläntan” ska stå på Esperantoplatsen och ska fungera som en plats för att mötas, minnas, sörja, drömma och manifestera.

Monumentet är i tre rosa lager som alla representerar ett rum från Göteborgs hbtqi-historia. Ett lager är dansgolvet på den historiska gayklubben Touch. Det andra är köket i det feministiska kollektivet Högst upp. Och det tredje är det mystiska sovrummet  i Josefinas lägenhet där homosexuella män träffades innan avkriminaliseringen 1944. Högst upp ska uppvärmda marmorkuddar placeras som 3D-skannats från hbtqi-göteborgares egna huvudkuddar.

Monumentet ramas in av en mässingslinje som slingrar sig runt och över verket samtidigt som träd omsluter platsen.

– För många av oss som ingår i någon av alla de gemenskaper som utgör ett skimrande hbtqi+spektrum är den minsta gemensamma nämnaren att våra privata liv och intima begär har exponerats och förvandlats till politik, i kampen för jämlikhet och mänskliga rättigheter, säger konstnären Conny Karlsson Lundgren och fortsätter:

– Träddungen ska ge en känsla av en glänta. Det kan vara en plats som i sin hemliga natur känns som bara din, men fortfarande är en del av det offentliga. Linjen i marken sluter sig där den börjar och signalerar en förståelse av tiden som både labyrintisk och cirkulär – att kampen inte tar slut.

Visualisering av hbtqi+monumentet på Esperantoplatsen