Om vi inte räknar med Warhol eller Bacon så är det få homorelaterade verk som värderas i miljonnivåer på de samtida, eller contemporary – auktionerna i Sverige.
På Bukowskis vars Contemporary våren 2013 började visas i tisdags finns en installation av Bjarne Melgaard som skapades 2001- 2002. ”Kill Me Before I Do It Myself” heter den och består av fem skulpturer och fyra akvareller. Melgaards minst sagt sexuellt explicita bilder med grova drag, kraftfullt närmast destruktiva linjer, budskap och en sexuell konst som påminner om en blandning av Martin of Hollands scat-bilder och Bastilles närmast kaotiska sexuella orgier med inslag av Rex extrema maskulina uttryck.
Melgaards verk har dock inte den pornografiska funktion som de tre bögkonstnärernas utan är mer frukten av den norska black metal-kulturen som blomstrar extra kontrastrikt i ett land av olja och honung. Bukowskis själva menar att denna installation är ”så nära man kan komma en nutida konstnärs tidiga mästarstycke.” 2 – 3 miljoner är utropet och man bör ha ett väl tilltaget utrymme i hemmet för att få plats med verket – om man inte kommer på den briljanta idén att köpa in det för att så skänka till Moderna Museet!

Tom of Finland (Touko Laaksonen) Finland 1920-1991 Utan titel. 33 x 23,5 cm

Bukowskis har i år två verk Tom of Finland. Tidigare i år såldes en 80-talsbild på Bukowskis Market som ropades ut för 20 000 och fick för drygt det dubbla, inkluderat provisioner. Det verkar som de som har ToF-bilder i hemmet börjat få blodad tand och nu är det två fina 70-talsteckningar som ropas ut för 25 – 30 000 kr styck. Den ena 26 x 18 cm och den andra något större, 33 x 23,5 cm. De två bilderna såldes i samband med ToF-utställningen med The Life Foundation på Galleri Lars Boman vid EuroPridefestivalen 1998.

På Bukowskis såväl som på Auktionsverket finns som alla år en rad Andy Warhol, liksom Donald Baechler , David Hockney och så David LaChapelle, denna gång med totalt tre olika avbildningar av sedlar. Här finns flera finstämda Lars Lerin och en lång rad fotografier av Christer Strömholm, även om just dessa minskat något i antal jämfört med förra årets anstormning i samband med Fotografiskas utställning.

Christer Strömholm 1918-2002 Suzannah & Sylvia, Paris 1962.

För de som vill komplettera de maskuliniserade linjerna med andra könsuttryck så går ETC-boken ”Vännerna på Place Blanche” i förstaupplaga till ett utrop på 20 – 25 000 kronor (!) hos Auktionsverket. Bukwoskis har två fina bilder från 1962 på vännerna Suzannah och Sylvia i ett utrop på 12 – 15 000 styck.
Keith Haring finns med bland grafiken hos Bukwoskis med en av bilderna ur serien ”Free South Africa”. Utropet är 40 – 50 000 kronor. Här finns även en färglitografi av Francis Bacon, ”OEdipe et le Sphinx d’après Ingres”, blad 150 av 150, där utropet ligger på 120 – 140 000.
Auktionsverket har med Peter Johanssons ”böglåda”. Just en låda, med DocMartens-kängor där kurbits-motiv är påmålade. Ett verk som fanns hos ”verket” förra året och som nu har ett utrop 12 – 15 000 kronor. På Auktionsverket kan man även se Robert Mapplethorpes foto ”Thomas” liksom verk av Robert Rauschenberg.

MATTS LEIDERSTAM född 1956 ”Vi två”. Glaserad keramik, höjd 23 cm

Matts Leiderstam, just nu aktuell i Mexiko där han medverkar i en grupputställning på Museo Tamayo och i Malmö i samband med Konsthallens ”Den nordiska modellen®”, finns med på Auktionsverket med ”Vi två”, en dubbelvas i keramik, 23 cm hög. Han vas med en öppning i form av ett anus, gick lång över utrop vid senaste samtida på Auktionsverket. ”Vi två” har ett utrop på 8 – 10 000 kronor.

BARTON LIDICE BENES USA, 1942-2012 ”Jesus”

Den amerikanske konstnären Barton Lidice Beneš som avled förra året, arbetade på 90-talet mycket med att beskriva erfarenheterna av hiv/aids-epidemin inom gaysamhället. Han arbetade även med att illustrera livets ironi och dess myter. Ett sådant exempel finns med hos Auktionsverket. ”Jesus” är en staty, 60 cm hög, där en klassisk version av Kristus formats av dollar-sedlar. Proveniensen är från Anders Tornberg Gallery i Lund och på sockeln står inskriptionen ”to Anders love Barton”. Utropet är 35 – 40 000 kronor.
Själva auktionerna sker i början av nästa vecka. Kristi Flygare-helgen är alltså ett bra tillfälle att se såväl gay/hbt-relaterad som bredden av samtida konst. Helt gratis om du kan hålla bud-fingrarna i styr!