Brats Carnival beskrivs som ”queer cirkuspunk” för hela familjen. Det australiensiska gänget i Briefs Factory kommer till Sverige i en stor hyllning till konsten att våga vara sig själv. Med sig har de populäre Robert Fux.
Brats Carnival, berätta Robert, vad är detta?
– Det är föreställningen jag själv önskat kunna se när jag var barn. En sprakande kärlekkabaré med extra allt som varvar rosa glittriga monster och hopprep med rubikskub och akrobatik. Tillsammans med det australiensiska drag- och varietékompniet Briefs ger jag mig ut på en nästan tre månader lång höstturné med Riksteatern genom Sverige. 32 platser från norr till söder. Det blir stadiga kängor på dagen och inoljade kroppar med paljettklänning på kvällarna. Vi ska ända upp till Kiruna med turnébussen och showa, det känns som jag är med i en nordisk version av Priscilla – Queen of the desert!
Och vad är din roll i showen?
– Min roll är att vara den svenska länken och leda publiken genom resan som en del av showen. Vi har repat på Riksteatern under några hektiska dagar i september och nu åker vi ut. Jag är tjänstledig från Stockholms stadsteater för att göra detta och det känns fantastiskt roligt! Turnén skulle blivit av förra året men då kom pandemin i vägen. Sverige kan vara stolt över en rik och världsberömd tradition av barnkultur med Unga Klara, Stadsteatern i Skärholmen eller Backa Teater som bra exempel men nu möter jag proffs från andra sidan jordklotet som bär andra erfarenheter av queera publikmöten, världsturnéer och att få barn att skrika rakt ut av lycka. Vi lär oss av varandra och bjuder publiken på det bästa av två världar.
Så varför får man inte missa detta?
– Att fantastiska världsartister dyker upp i en kärleksfull queer show för hela familjen på platser ute i hela landet händer inte varje år i Sverige! Jag tänker att vi ger kidsen inspiration innan de ska ta över som morgondagens kings and queens. Tillsammans med showproducenten Josefin RosalesFollow The Rabbit kunde artisterna från Briefs bokas till nattvarietén ”Salong Fux” som spelats flera gånger i Slakthusområdet och då blev det kärlek vid första ögonkastet på scen. Nu kommer hela gänget och vill uppleva Sverige. Jag kan inte bärga mig att få visa dem lövhalka, tio mil mellan varje Grindr-profil, vägmotell och skymning efter lunch. Men också att få färdas genom ett land ihop där dragkärleken kokar, mångas showlängtan glöder och folk kan gå hen ur huse för att uppleva fantastisk kultur. Sverige behöver inte kännas som världens ände, det är här det händer just nu!
Premiär 17 september i Hallunda.