Just nu är Marika Carlsson aktuell med föreställningen ”Smalast när man dör vinner” som har premiär i Lund ikväll. Vi bad henne lista tio höjdpunkter i livet – både privat och i karriären. Här är resultatet!

1. 2001 var året jag började med stand-up, jag är så glad att jag gick stå upp-kursen i januari 2001. Jag skulle ju bli skådis och sökte in till scenskolan, Dramaten var min dröm. Men så ville livet annorlunda. Jag fick något annat, något som passar mig bättre.

2. 2012. Det var då karriären tog fart på riktigt, jag hade varit ute med föreställningen ”En negers uppväxt” men det var först när jag gästade Robins talk show som det smällde till, det blev resultat direkt, det gick från 10-tal sålda biljetter, till – pang – slutsålt och extraföreställningar. Jag fick en recension i Sydsvenskan vilket var stort och jag fick sommarprata. Det var ett bra år.

3. När jag och Maria gifte oss för tre år sedan och hade ett fantastiskt höstbröllop. Vi gifte oss i en lada i Småland där Maria är uppväxt, det var ett litet bröllop med 40 gäster och vi firar 3-årig bröllopsdag idag när jag har premiär i Lund. Så ego är jag (skrattar).

4. QX-galan 2016 med Babsan. Det var första gången jag fick hålla i en gala och jag minns att jag var som Bambi på hal is. Det var så mycket mer än att bara ”dra några skämt”. Det var musikinslag, roasting av gäster och publik, kläder, ja, det var mycket som var nytt. Jag älskar Gaygalan! Jag känner mer gemenskap där än på själva Prideveckan. Det är sån enorm värme i det rummet, vissa communities har ju ett kodat språk, du vet, som direkt förstår känslan bakom en mening. Om jag säger ”det var en kamp för mig att komma ut som homosexuell”, då är inte det en mening som far över folks huvud, det är en mening som går rakt in i hjärtat. För vi är så många som sitter där som har kämpat på vårt sätt. Den gemenskapen – jag blir helt rörd när jag pratar om det – den går att ta på där inne. Det gör att det blir så oerhört starkt och jag har aldrig upplevt den någon annanstans. Jag sa till min gamla idiot till ungdomspastor – som påstår att han vet hur saker och ting ska vara och vilka man ska älska och inte – er kyrka borde vara som QX Gaygala, att tillåta människor att vara den dom är, att vi får var fria, lyckliga och stötta varandra. Om Jesus kommer fattar du väl att han inte kommer hänga med dig, han kommer ju vara på QX-galan. Med en prideflagga i handen och sitta hos transorna.

5. Melodifestivalen 2019. Mello pressade min stresströskel enormt. Det var sånt stresspåslag, ett sånt högtryck, jag var så speedad (skrattar). Maria sa ”passa på att njuta nu”, men det gjorde inte jag, jag var knappt närvarande. Jag utvecklades jättemycket och jag fick växa framför publiken. Bara en sån sak som att ha ”in-ear”… Jag vill gärna leda den igen, men inte själv. Och efter Mello fick jag en annan typ av jobb, min kalender fylldes till max. Jag fick de stora konferencierjobben, företagsgig. Och de var ju en walk in the park jämfört med mello.

6. När vi skaffade Bob – vår hund. Det har förändrat jättemycket. Vi hade ju planerat att skaffa hund innan pandemin, men så försvann mina jobb brutalt när 8-regeln kom och jag mår verkligen inte bra när jag inte har ett driv framåt, men då är det bra att ha en hund som är jobbig och kräver mycket. Han har tillfört så mycket i vårt liv och fått mig att gå ut och gå, något som varit viktigt rent psykiskt. Maria och min relation har fördjupats nu när vi har ett ansvar för ett gemensamt liv.

7. Stjärnorna på Slottet.
Det var magiskt att få vara med där och med darrande ben mötte jag de andra deltagarna. Carola var min idol när jag var 13 år så mitt 13-åriga jag visste inte vart hon skulle ta vägen. Men den största överraskningen var att höra om Grynets liv. Jag visste inget om henne och hon är en helt fantastisk kvinna med en räv bakom ena örat och en varg bakom den andra. Per kände jag lite sen innan och han var min trygghet. David väckte mitt mammahjärta och han är mycket roligare än vad jag förväntat mig.

8. Årets Kvinnliga komiker 2006. Jag hade ju tänkt att lägga av som komiker, jag var under isen och hade svårt att skilja på privat och scenpersonen. Jag tog allt privat. Skrattar inte publiken så är jag dålig som individ, och så kan man ju inte leva. Det priset betydde jättemycket.

9. När jag fick en familj 2013 då jag och Maria och hennes dotter flyttade ihop. Helt plötsligt bodde jag med två andra individer. Det var en stor omställning för mig, jag kunde inte bara ta mitt pick och pack och dra, ”Oj, sa jag inte jag skulle åka till Gävle i tre veckor…”. För att vara så pass gammal så var jag som en 13-åring. Jag fick växa upp. Sen är det ju härligt att inte komma hem till en tom lägenhet.

10. Min föreställning ”Smalast när man dör vinner”. Av allt annat jag gjort så är det här det läskigaste. I föreställningen pratar jag ju om något jag lever med och kommer att leva med resten av mitt liv, mitt sockerberoende, det är blottande, för både mig och min fru. Det är det modigaste jag gjort.