QX undrar hur han känner inför prestigeuppdraget:
– Det är som att plötsligt blivit pappa till en begåvad, välkänd och krävande 25-åring som behöver ledning och stöd för att utvecklas och fortsätta var en juvel i Stockholms kulturliv. Ungefär som att ha fått Måns Zelmerlöv som adoptivson alltså. Helt fantastiskt med andra ord! Soppteatern saknar däremot Lägenhet med terrass i Barcelona. Damn!

Vad är det du ska göra?
– Jag ska se till att det minst fem, gärna tio gånger i veckan spelas högkvalitativ scenkonst i kortformat som lämpar sig att äta frukost, lunch eller ta en öl till. Tyngdpunkten kommer ligga på våra lunchföreställningar som alltid spelas tisdag till lördag klockan tolv, men även andra tider kommer vara aktuella. Mitt hjärteprojekt är att få fart i en nattscen där man efter att husets ordinarie föreställningar tagit slut en fredagkväll ska kunna se teater.

Vad gillar du med konceptet?
– Konceptet uppfanns av Helge Skoog för 25 år sedan och är helt lysande. Att på en kombobiljett erbjuda publiken en knapp timmes teater samtidigt som man får en rykande färsk soppmåltid är så bra att vi ska var glada att ingen hann före och patentsökte hela grejen. Det är också aningen manipulativt. Vägen till människors hjärtan går som bekant via magen och därmed har soppteatern ett omedelbart försprång gentemot mer traditionella scener.

Har du några tankar på queera inslag i repertoaren?
– Jag är själv en vandrande HBT-agenda och kommer spela i minst fem olika föreställningar under hösten, så jag kanske snarare får tona ner det en aning när det kommer till övrig repertoar! Jag tror att min medvetenhet och prägling på dessa frågor är så stor att jag som konstnärlig ledare inte behöver göra specifika temaföreställningar för att HBTQ-vännerna ska känna sig representerade.

Vad har du för drömföreställning?
– En dröm är att ha en flera timmar lång nattcabaret där en magisk blandning av Stadsteaterns profiler möter Stockholms fria artistliv i en sprakande show där allt får plats, så länge det är bra! 
Dörrarna både mot Sergels Torg och Drottninggatan står vidöppna och publiken kommer in, tar ett glas vin i baren och följer det som händer på scenen så länge de orkar. Showen fortsätter tills varenda en i publiken har gett upp av utmattning! Jag ska bara lösa det här med arbetstidsavtal, bullernivådiskussioner, och väktarbemanning…

Vilken är din favvosoppa?
– När min pojkvän Nicks mamma dog så bearbetade han sorgen med att under många långa höstpass plocka kilovis av trattkantareller. De finns nu prydligt torkade i köksskåpen. Då och då plockar han fram några sorgsvampar och gör en fantastisk soppa. Mat för själ och mage. Precis det som soppteatern står för!