Helgen är här och teatrarna slår upp portarna. Men du kanske tillhör dem som tycker att teater är pretentiöst, stelt, långtråkigt – och för påklätt? Då får du tänka om. Stockholms teaterscen bjuder på väldigt mycket av allt för tillfället – ja, kanske allt utom kläder… För just nu är det naknare än vanligt på teaterscenerna.

En av dem är Tootsie – som dessutom är roligast – och där hittar vi rollfiguren Max van Horn som inte kan låta bli att visa sina magrutor i nästan varje scen han är med i, så fort han får chansen vill han visa Tootsie sin vältränade nakna bringa medan publiken gapskrattar. Kul spelat av Hjalmar Freij som varje kväll på Oscarsteatern möts av oerhörda jubel i publiktacket. En ny stjärna på musikalhimlen.

I filmen som blev musikal, Bodyguard, ser vi stiliga Anastasios Soulis rollfigur, livvakten Frank Farmer, ligga i sängen med bar bringa och vänta på skönsjungande Rachel spelad av Nadja Kasanesh Holm. Och varje kväll busvisslas det i Chinateaterns bänkrader när Frank Farmer har lagt sig tillrätta i sängen medan Rachel sjunger ”he is all the man that I need…”
Och vi håller med.

På Playhouse teater kan inte Philip Oros klädkonto ha varit så stort i pjäsen Red Speedo, i 90 minuter går han nämligen runt i sina röda speedos i denna pjäs som utspelar sig i ett badhus. Och man undrar, tatueringarna som täcker hela hans kropp, är de äkta eller fejk? Riktigt snygg scenografi med bassängkanten på scenen och som Svenska Dagbladet skrev: ”Publiken jublar när Philip Oros som Ray – iförd röda badbyxor och en mängd tatueringar, likt en mänsklig bilderbok – tar sig upp ur bassängen på scenen”.

Och så har vi så klart Club After Dark på Vasateatern – killar som nakna tjejer, killar som nakna killar, bara rumpor och vältränade kroppar som får både gaykillar, straighta män och stammistanter att sätta vinet i halsen och flämta högt. Det är vågat, galet, kul, överraskande och skitsnyggt. Som alltid med After Dark.

Så medan termometern sjunker utomhus stiger alltså temperaturen på scenerna i Stockholm. Teater har aldrig varit så naket.

Teatrarna har det fortfarande tufft efter pandemin och publiken har inte riktigt hittat tillbaka till salongerna, så gör kulturlivet en tjänst och gå på teater ikväll. Här är Hjalmar Freij och Robert Gustafsson i musikalen ”Tootsie”.

Philip Oros i ”Red Speedo”.

Club After Dark