Alex Letic, du ska leda Nobelstudion med Pernilla Månsson Colt, hur känns det?
– Det är en ära att få vara med och jobba med Nobel. Det är ju ett av de mäktigaste programmen som SVT producerar – ett program som innehåller allt från lyx och flärd till historia och vetenskap. Sen känner jag mig extra pirrig inför att jobba med Pernilla Månsson Colt, som är en tv-drottning.
Du skriver på Facebook att du är ”nybörjare inom Nobel”, och ska gå på veta och etikett-skola, berätta!
– Precis, även om jag brukar se på Nobelsändningen så är det som sagt första gången jag jobbar med det. Och eftersom detta trots allt är Sveriges högtidligaste tillställning så gäller det ju att inte göra fel. Hur ska man klä sig? Hur ska man föra sig? Hur äter man? Vad får man prata om? Vad får man INTE prata om? Allt detta och mycket mer ska Edward Blom lära mig i en reportageserie som ska visas i vårt nya program. Så publiken får lära sig med mig!
Brukar du själv se på Nobelsändningen?
– Självklart! Det är en tradition som jag dessutom vet att jag delar med många andra. Därför har vi också som mål att förbereda tittarna inför nobelfesten så att man kan fixa sitt eget nobelfirande hemma – oavsett storlek på plånboken.
Vad minns du mest från de tidigare sändningarna?
– Jag tycker ju det är hemskt roligt med kläder – så för mig har alltid fokuset legat på alla aftonklänningar. Att få se vad Kronprinsessan Victoria bär och tidigare var ju även en person som Sara Danius någon man såg extra mycket fram emot att se. Nu blir det intressant att se vilka som sticker ut.
Vad ska du ha på dig?
– Edward Blom har varit väldigt tydlig med att jag måste bära frack – men att det finns flera sätt för mig att styla den och ”göra den till min egen”. Så jag hoppas på att kunna glänsa lite extra. Om inte annat får min stylist Isabelle Håwi hjälpa till med det.
Får du ta med dig din pojkvän till Stadshuset den kvällen?
– Eftersom kungafamiljen, statsministern, ministrar, nobelpristagare och andra prominenta figurer kommer vara på plats är säkerhetspådraget väldigt hårt. Så i ärlighetens namn ska vi vara glada att ens jag kommer in och kan vara på plats. Men pojkvännen kommer så klart titta och stötta på håll.
Hur är dina kunskaper i vett och etikett vid middagar annars? Kan du sånt? Inga armbågar på bordet etc…
– Jag kan inga armbågar på bordet och tacka för maten – men sättet jag trodde man skålade på var absolut helt fel. Där fick Edward lära mig ett och annat. Och hur man äter middagen är en hel vetenskap, kan jag säga.
Morgon-TV, Nyår och nu Nobelfesten, om jag säger att du leder Mello inom fem år, vad säger du då?
– Oj, tack! Mello inom fem år, det ger mig i alla fall tillräckligt med tid att öva upp mina dansskills. Skämt åsido, det är inte något jag jagar men samtidigt – de har ju mitt nummer (skrattar)!

SVT Tisdag 6 december