Fredag och lördag kväll är en av favorit-koreograferna tillbaks på Dansens Hus scen. Hofesh Shechter med sitt brittiskbaserade kompani gör en vacker, oerhört stark och humoristisk danskväll som närmast kan beskrivas som en bergmansk kombination av Gycklarnas Afton och Sjunde Inseglets dödsdans. Tänk en folklig sommarfest som övergår i en mordorgie som inte ens den brittiska TV-serien Morden i Midsummer kan bräcka!

Det mordbida i kombination med det humoristiska, det ömma, det lekfulla som övergår i det fruktansvärda är nästan för absurt. Eller säg så här, vad kan vi göra när det värsta tar över om inte att ändå fortsätta livet, fortsätta festen, fortsätta älska och fortsätta skratta.

Trots det absurda och skrämmande associationer går till samtidens krig, terror och vansinnesvåld blir verket samtidigt nästan poetiskt. Nån stans anar jag engelska influenser som påminner mig om Monty Pythons sätt att hantera just det värsta av det värsta.

Den på svenska premiärkvällen näst intill fullsatta salongen kokar av en yngre publik än vad som är vanligt. Det passar perfekt! Lagom stökigt och härlig respons.

Shechters rötter i den israeliska dansen med Batsheva Dance Company som rättesnöre känns i genom hela det första verket i aftonens ”Double Murder”. Detaljer i de vibrerande händerna och kropparnas böljande rörelser i en vansinnigt bra dans gör ”Clowns” till en njutning att följa, trots att den sprittande glädjen övergår i ett upprepat dödande. Publiken jublar och dansarna tackar med att fortsätta sin dans på ett smittande glatt manér.

Efter paus kommer det andra verket under denna helafton, ”The Fix”. Dansen och musiken går ner i tempo, blir meditativt nära och intimt. Öppnar i kvarvarande oro för att formas till en kärleksbombning av ovanligt lyckoskapande slag. Det vanligaste upplägget för en helafton kanske ändå är att inleda med det lugnare och avsluta som i ett crescendo. Här läggs kvällen upp tvärt om och det fungerar verkligen precis så bra som jag inte trodde!

Double Murder framförs fredag kväll och lördag dag på Dansens Hus. Ta detta lyckopiller i novembermörkret!