Främst i en ny stor dokumentärserie där hennes berättelser och liv sätts i relation till den dynamiska tid hon verkade i, 1800-1900. Den ikoniska författaren som många tolkat som lesbisk efter sin nära kontakt med flertalet kvinnor var den första kvinnan i Svenska Akademin i och den första kvinna att ta emot Nobelpriset i litteratur.

Nils Holgersson-författaren bröt med den förväntade kvinnoroll hennes pappas och samhället ville att hon skulle axla och sökte och kom in på lärarinneseminariet i Stockholm. I de två avsnitten av Selma Lagerlöf skildras hennes målmedvetna kamp för kvinnosaken och kärlek. Vi får också en inblick i relationen med nära väninnan Sophie Elkan som Selma gjorde många och långa resor med.

Selma med Sophie Elkan.

Den här dokumentärserien i två delar låter skådespelare gestalta både Selmas verk och hennes brevväxlingar med de nära väninnorna, och medverkar gör bland andra skådespelarna Josefin Neldén, Ana Gil de Melo, Nina Haber och Nina Jeppson.
Bakom projektet står Kristina LindströmUlrika Nulty och Anna Nordlund.

Dessutom direktsänder SVT en uppläsning av Selma Lagerlöfs mest älskade roman, Gösta Berlings saga, på SVT Play med start den 6 januari kl 08.00. Jonas Karlsson, Hanna Ardéhn och Johan Rabaeus,  och sex andra skådespelare turas då om att högläsa det älskade verket.

Dessutom återsänds Billie Augusts SVT-serie Jerusalem, från 1997, med Lena Endré, Sven-Bertil Taube, Maria Bonnevie och Pernilla August i huvudrollerna.

Selma Lagerlöf – Förd av en god stjärna (1:2), 27 dec kl 20, och Selma Lagerlöf – Hon som har makten (2:2), 28 dec kl 20 i SVT