Berätta Mikael, hur kommer det sig att du ställer ut i New York?
– Galleristen på Krause Gallery hade sett mina målningar på annat håll, och bjöd in mig att delta i några grupputställningar, och gav mig några beställningsjobb. När det visade sig att det gick ganska bra så blev jag erbjuden en egen utställning.

Hur var vernissaget?
– Det är ett litet galleri, så det krävs inte så mycket för att jag ska tycka att det är packat. Men det är alltid kul att prata med amerikaner som kan vara väldigt översvallande med vad de tycker och känner kring det de ser. Vid vernissagets slut så hade drygt hälften av målningarna hittat nya hem, men jag hoppas såklart att alla ryker innan utställningen tas ned. Jag och min bästa kompis firade genom att vända på klacken och gå raka vägen tillbaka till hotellet och sova, för att orka gå upp i tid till Lips drag brunch dagen efter.

Berätta om dina tavlor och hur du gör?
– Jag jobbar med en form av marmoreringsteknik där jag använder pipetter för att sprida ut ett tjockt lager färg i formen av ett porträtt, som jag sedan förvränger med hjälp av pinnar och kammar. Jag försöker kombinera det klassiskt abstrakta uttrycket hos marmorering med figurativa porträtt. Resultatet blir som ett landskap av intrikata plottriga mönster på nära håll, som sedan tar formen av ett porträtt i takt med att man backar ett par steg.Utställningen pågår till nyårsafton, kommer du åka tillbaka dit innan den stänger?
– Nej nu får det vara nog med jetlag och klimatförstörelse för i år.Berätta, vem är du?
– Bög av den tråkigare modellen som hellre hänger i ateljén eller umgås hemma istället för att gå ut och klubba. Uppvuxen i Enköping med en bror som också är bög. Det går i släkten. Flyttade in mot Stockholm för snart sju år sedan, och har ställt ut regelbundet på gallerier ungefär lika länge. Under pandemin utvecklades jag till en crazy plant daddy, vilket är ett personlighetsdrag som jag försöker dämpa något. Jag har alldeles för många växter på alldeles för få kvadratmeter.Vad jobbar du med nu?
– Just nu jobbar jag inför en grupputställning nästa månad på samma galleri, och en separatutställning senare i vår i Danmark.
”Stills/Motions” visas tom 30 december på Krause Gallery, New York.